Stjerneforskere – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

SUND > Forskning > Forskerprofiler > Stjerneforskere

01. januar 2008

Stjerneforskere

Danske parasitologer angriber malariaparasittens våbenarsenal

Hver dag tager et mikroskopisk snyltedyr livet af flere tusinde børn og gravide kvinder. Verdenssundhedsorganisationen WHO skønner, at op mod 500 millioner mennesker bliver smittet med malaria hvert år, først og fremmest i lande med dårligt fungerende sundhedssystemer, hvor det er svært at komme i behandling. Et nyt stjerneforskningsprojekt ved Center for Medicinsk Parasitologi, Københavns Universitet, skal underkaste malariaparasittens våbenarsenal en grundig analyse for at skaffe medicinsk beskyttelse til de udsatte grupper, nemlig børn under 5 år og gravide.
Læs mere... >

Hvordan deltager neuronerne i hjernens elektrokemiske koncert?

Sygdomme som depression, skizofreni, affektive sindslidelser, epilepsi, Alzheimers, Parkinsons, slagtilfælde, narkomani, alkoholisme og neuropatisk smerte har én ting til fælles. De opstår på grund af eller giver anledning til forstyrrelser i hjernens signalprocesser. Hjernens nerveceller (neuronerne), kommunikerer gennem sindrige netværk af elektriske impulser og kemiske stoffer. Men præcist hvordan bærer hver af de 100 milliarder neuroner sig ad med at deltage i hjernens signalprocesser, så den virker og vi kan tænke? Det skal et nyt stjerneforskningsprojekt på Institut for Neurovidenskab og Farmakologi nu forsøge at svare på.
Læs mere...>

Nyt stjerneforskningscenter vil afkode livets tredje sprog - sukker

I slutningen af det 20. århundrede var forskerne færdige med at kortlægge de menneskelige gener. Og det kom som en overraskelse at genomet, antallet af gener på ca. 25 000 ikke var meget større end genomet for mus og fluer. Nu, ca ti år senere, har forskerne en del af forklaringen: Generne skaber den enormt store mængde af livets byggekloder, proteinerne, og det menneskelige proteom, livets andet sprog, er stort - ca. 100 000. Proteinerne beklædes oven i købet med mange forskellige komplekse sukkerstoffer, så det såkaldte glykoproteom bliver endnu mere omfangsrigt, og forståelsen af de detaljerede sygdomsmekanismer en kæmpe udfordring. Et nyt stjerneforskningscenter ved Københavns Universitet vil nu nærlæse dette livets tredje sprog.
Læs mere... >