16 millioner til øjendråber – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > 16 millioner til øjend...

30. januar 2017

16 millioner til øjendråber

Bevilling

SUND og Sjællands Universitetshospital afprøver som verdens første en ny øjendråbe, der kan behandle sygdomme i nethinden. Eksisterende øjendråber virker nemlig ikke effektivt på den bagerste del af øjet. Projektet har nu fået en stor bevilling fra EU.

Det er svært at behandle sygdomme i nethinden, fordi klassiske øjendråber bliver vasket væk fra øjenoverfladen, før det aktive stof er optaget. Derfor er den nuværende behandling en række indsprøjtninger i øjet fordelt over en række hospitalsbesøg.

Det skal et nyt projekt med en bevilling på knap 16.000.000 kr. fra EU Eurostars ændre på.

Professor ved Institut for Klinisk Medicin, leder af Klinisk Forskningsenhed på Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital og overlæge dr.med, Torben Lykke Sørensen, har sammen med firmaer i Island, Finland, Canada og Wiens Universitet, netop modtaget bevillingen. Den skal bruges til at udvikle en ny slags øjendråbe, der kan behandle sygdomme som sukkersygeforandringer – også kaldet diabetisk retinopati – og aldersrelateret makuladegeneration (AMD), der begge er meget almindelige sygdomme, som i dag kræver mange besøg på en øjenafdeling for at få en indsprøjtning ind i øjet.

Øjendråben, der skal testes i projektet, er lavet ved hjælp af nanopartikler, som laver en hydrofob overflade og hydrofil kerne, der gør den modstandsdygtig mod tårer. Det gør, at dråben bliver længere på øjets overflade end almindelige øjendråber og dermed har mere tid til at blive optaget i øjet.

Med projektet håber Torben Lykke Sørensen og hans samarbejdspartnere at kunne lave en mere effektiv og mindre generende behandling for patienterne. En behandling, der kan være et alternativ til den nuværende dyre, risikofyldte og for patienterne generende behandling.

Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital, Københavns Universitet er den eneste afdeling i verden, som kommer til at deltage i fase 1-afprøvninger af den nye øjendråbe.