Plastlakeringer på tænder kan erstatte smertefulde boringer – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > Plastlakeringer på tæn...

01. februar 2017

Plastlakeringer på tænder kan erstatte smertefulde boringer

Tandlæge

Mindst 50.000 af de huller i tænderne, der hvert år bliver lavet med fyldninger på børn og unge, kan i stedet behandles med lak. Det konkluderer et forskningsprojekt fra Tandlægeskolen på Københavns Universitet. Det er sundere for tænderne og kan spare tandlægepatienter for bekymringer og smerter.

Bedøvelse, hvinende bor og plastfyldninger kan i mange tilfælde skiftes ud med smertefri lakeringer. Mindst 50.000 af de cariesangreb på tyggeflader, der hvert år bores væk og behandles med en fyldning, kan i stedet behandles med en såkaldt SEAL-lakering.

Et klinisk forskningsprojekt fra Tandlægeskolen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har gennem syv år fulgt over 500 børn og unge hos den kommunale tandpleje i ni kommuner, og nu er konklusionen klar: SEAL-behandlinger kan udskyde fyldninger og i nogle tilfælde helt erstatte dem.

”Alle børnene havde caries, som deres tandlæger havde besluttet skulle behandles med bor og fyldning. Efter lodtrækning blev to tredjedele af dem blev behandlet med en SEAL-lakering i stedet for en fyldning, og syv år efter den første behandling, er over halvdelen af de SEAL-behandlede cariesangreb stadig ikke blevet fyldt,” forklarer de to forskere bag projektet lektor Vibeke Qvist og ph.d. Azam Bakhshandeh.

Den alternative SEAL-behandling kan bruges til lakering af fyldningskrævende caries (huller) på tyggefladen af de blivende tænder, altså ikke mælketænder. Ideen til projektet kom fra et tidligere dansk-norsk projekt, som Vibeke Qvist ledede. Her bed hun mærke i, at tandlæger ofte borer og laver fyldninger i tyggefladerne på et tidligt stadium, selvom undersøgelser har vist, at en tæt lakering i mange tilfælde stopper udvikling af caries.

”Lakering beskytter tandoverfladen mod yderligere bakteriel syrepåvirkning og forhindrer dermed hullet i at blive større,” forklarer Vibeke Qvist og fortsætter: ”Så længe ødelæggelsen af tanden på grund af caries er overfladisk, vil man fortrinsvis behandle sygdommen ved at forbedre mundhygiejnen, med en fluoridpensling eller en plastlakering.”

Materiale og udførsel af en SEAL-behandling svarer til det, mange patienter kender fra en lakering. Det nye ved vores undersøgelse er, at forskerne har vist, at lakeringer også kan bruges på større cariesangreb, forklarer Azam Bakhshandeh.

Lak hjælper på tandlægeskræk
I samme øjeblik, tandlægen sætter boret på en tand, er den svækket. Derfor er det klart at foretrække, hvis man kan nøjes med en lakering, understreger holdet bag projektet. En fyldning holder i gennemsnit 12-15 år, og hver gang den skal skiftes, bores der lidt mere, og tanden bliver igen svagere. Også tandens ejermand vil i mange tilfælde være taknemmelig for at slippe for boring, tilføjer Azam Bakhshandeh. Fire ud af ti danske voksne er nemlig bange for at gå til tandlægen.

”Jo mere bange man er, jo sjældnere går man til tandlægen. Oftest er det bedøvelse og boring, der er de største årsager til angst, så denne alternative behandling bliver taget imod med kyshånd af dem, der er bange for at gå til tandlægen. En lakering holder dog ikke så længe som en fyldning, så en SEAL-behandling forudsætter regelmæssige kontrolundersøgelser, så tandlægen eller tandplejeren kan vurdere, om lakeringen stadig er tæt, og at cariesangrebet under lakeringen ikke har udviklet sig. Måske skal man også have en genbehandling. Derfor er en SEAL-behandling heller ikke billigere end en fyldning,” siger Vibeke Qvist.

I en tidligere undersøgelse har Azam Bakhshandeh vist, at SEAL-behandling også er velegnet til voksne patienter.  Nu, hvor der er skabt evidens for behandlingernes effektivitet og holdbarhed på både børn og voksne, håber forskerne og Tandlægeforeningen at få SEAL-behandling med i sygesikringsoverenskomst, så patienterne kan få tilskud til behandlingen i privat praksis.

Næste skridt for holdet bag projektet er at få spredt kendskabet til deres resultater, så behandlingsmetoden kan blive implementeret på alle tandklinikker rundt i landet, både de kommunale og de private. Ligeledes skal patienterne - børn som voksne - vide, at behandlingsmetoden eksisterer, så de kan få medbestemmelse om, hvorvidt de skal have en SEAL-behandling eller en fyldningsbehandling. Desuden har holdet startet et klinisk projekt, der skal øge den aktuelle viden om, hvilke faktorer der påvirker holdbarheden af lakeringer/SEAL-behandlinger.

Resultaterne fra projektet ”Sealing Occlusal Dentin Caries in Permanent Molars: 7-Year Results of a Randomized Controlled Trial” er publiceret I JDR Clinical and Translational Research.

Lektor em, ph.d., dr. odont. Vibeke Qvist, E-mail: viq@sund.ku.dk, Telefon: +45 35 32 68 12
Adjunkt, ph.d. Azam Bakhshandeh, E-mail: azamba@sund.ku.dk, Telefon: +45 35 32 68 11