Forsker: skær ned på sukker, hvis du har problemer med hjerterytmen – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > Forsker: skær ned på s...

21. marts 2017

Forsker: skær ned på sukker, hvis du har problemer med hjerterytmen

Hjerte

Hvis du har problemer med hjerterytmen, bør du ikke indtage store mængder sukker på én gang. Meget sukker på én gang kan give farligt lavt blodsukker og påvirke hjerterytmen. Sådan lyder rådet fra forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, efter resultaterne af et nyt studie står klar.

1 ud af 2000 mennesker lider af langt QT syndrom (LQTS), som kan give hjertestop. En forskergruppe fra Københavns Universitet har vist, at der er sammenhæng mellem blodsukkeret og reguleringen af hjerterytme – hvis hjerteslaget (QT intervallet) er forlænget eller du lider af langt QT syndrom, har du også større risiko for meget lavt blodsukker. Nu har de samme forskere vist, sammenhængen er endnu stærkere end først antaget, og det får forskerne til at gå ud med en anbefaling:

”Hvis du har forlænget QT interval, skal du være forsigtig med at indtage meget sukker på en gang. Faktisk er en mellemstørrelse sodavand nok til at give risiko for farligt lavt blodsukker, som så igen går ind og forlænger dit QT interval. Det kan i allerværste fald give rytmeforstyrrelser og hjertestop,” forklarer lektor Signe Sørensen Torekov fra Biomedicinsk Institut og Metabolismecentret.

Når raske personer spiser sukker, udsender bugspytkirtlen insulin. Insulin er det hormon, der sørger for, at blodsukkeret bliver sænket til et stabilt niveau igen, når vi spiser sukker. Sammen med blandt andre lektor Jørgen Kanters og Professor Torben Hansen har forskerne i et tidligere studie vist, at det blandt andet er kalium-kanaler, der regulerer hvor meget insulin bygspytkirtlen sender ud. Når kalium-kanalen ikke virker, bliver der sendt for meget insulin ud, og blodsukkeret falder til et farligt lavt niveau. Det er netop disse kalium-kanaler, der ikke virker hos LQTS-patienter.

Hormonerne overreagerer
I det nye studie viser forskerne, at kalium-kanalen, kaldet HERG, ikke blot har forbindelse til niveauet af insulin, men også til to andre hormoner, GLP-1 og GIP, som ligeledes bliver overaktive og sender signaler til kroppen om at udskille endnu mere insulin. Samtidig er det hormon, der skal beskytte mod lavt blodsukker, sat ud af spil hos LQTS-patienter.

”Når en rask person får for lavt blodsukker, går hormonet glukagon ind og signalerer, at der skal sendes mere sukker ud i blodet. Men det her hormon er for lavt hos folk med LQTS. Så ikke nok med at patienternes insulinniveau stiger til det dobbelte som hos en rask person, så virker det hormon, som skal hæve blodsukkeret fra et farligt lavt niveau heller ikke,” fortæller Signe Sørensen Torekov.

Forskningen viser altså, at der er et link mellem blodsukker- og hjerteregulering, som indtil nu har været totalt adskilt. Samtidig resulterer det i et råd til LQTS-patienter: undgå at indtage store mængder sukker på én gang, hvis du vil minimere risikoen for lavt blodsukker og dermed yderligere forlængelse af QT intervallet.

Studiet ‘Patients with Long QT Syndrome Due to Impaired hERG-encoded Kv11.1 Potassium Channel Have Exaggerated Endocrine Pancreatic and Incretin Function Associated with Reactive Hypoglycemia’ er publiceret i det mest prestigefyldte tidsskrift inden for hjerteforskning, Circulation.

Signe Sørensen Torekov, E-mail: torekov@sund.ku.dk, Telefon: +45 22 98 38 27