Kæmpe forskersucces fylder rundt – Københavns Universitet

16. marts 2017

Kæmpe forskersucces fylder rundt

ERC

I år er det 10 år siden, at European Research Council (ERC) blev etableret med henblik på at fremme stærk europæisk grundforskning. SUND huser 16 bevillingsmodtagere. Men hvad betyder en ERC bevilling for SUND og for forskerne?

ERC

European Research Council har de sidste 10 år uddelt excellence-bevillinger til den absolutte top blandt forskere indenfor alle forskningsfelter, og når jubilæet i næste uge –13-19 marts – fejres over hele Europa i den såkaldte ERC Week, er det ifølge professor og prodekan Kristian Helin med god grund.

”Det er svært at sige noget dårligt om ERC-programmet” begynder professor Kristian Helin. Som SUNDs prodekan for forskning og indehaver af et ERC-grant ved han, hvad det betyder både for forskeren og fakultetet. ”Det er den frie forskning, der bliver bevilget penge til, så for alle forskere er det en kæmpe succes, at det her er til stede”.

Ifølge Kristian Helin har det stor betydning, at ERC-grants giver forskeren mulighed for at forske frit:

”Det betyder, at vi kommer til de opdagelser, der kan ændre vores hverdag. Sådan noget kommer ud af det uventede, og det er det, der giver nobelpriserne”.

Arbejdsro er vigtigt
Ali Salanti, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi, fik i 2013 et ERC Consolidator Grant til at forfølge sin forskning om at bruge et malariaprotein som behandlingsmetode mod kræft. I nedenstående video fortæller han om styrken i ERC-grants, som han mener giver ro til at forfølge idéer og nysgerrigheder.

Netop varigheden af ERC-bevillingen gør en forskel, siger Kristian Helin:

”Man kan ansætte 4-5 personer i 5 år, så man kan være mere ambitiøs med sin forskning, og man har tid til at fejle. Det er meget vigtigt”.

Et boost til karrieren
Lektor David Gloriam fra Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi arbejder med Computational Drug Design. Han fik et Starting Grant fra ERC i 2014. For en start-up forskergruppe er ERC-bevillingen en drømmesituation, fortæller han i nedenstående video. Det giver ikke blot mulighed for at få et nyt projekt på skinner. Et grant skubber også gang i karrieren og skaber nye samarbejder med førende internationale forskere.

Netop nye samarbejder er noget af det, der følger med et ERC-grant forklarer  Kristian Helin: ”Der kommer masser af samarbejde ud af det. Det er et kæmpe kvalitetsstempel for den enkelte forsker at kunne skrive, at man er støttet af ERC. Det bliver anset som værende det mest prestigiøse grant man kan få i Europa i øjeblikket. Derfor er det noget, der bliver lagt mærke til”.

ERC er et konkurrenceparameter
ERC-bevillinger er blevet en målestok for kvalitet af både forskerne men også af institutionen bag. Antallet af ERC-grants er et konkurrenceparameter ude i verden, og derfor er det vigtigt for SUND, at vi har forskning, som er i denne liga, siger Kristian Helin:

”ERC-modtagere er de fyrtårne, som sætter en standard for, hvor langt vi kan nå. Og det er vigtigt for et fakultet at have så mange af dem som muligt, for det tiltrækker flere yngre forskere, så vi fortsat kan holde niveauet og stræbe efter højere ambitioner. Det viser også, at vi kan måle os internationalt, og det viser klassen”.

Se alle KU's og SUND’s bevillingsmodtagere

Kort om ERC-grants
ERC er en del af EU’s Horizon 2020 program, som er det finansielle instrument for det europæiske forskningsområde. Ambitionen er, at understøtte topforskere i ny og banebrydende forskning inden for alle forskningsområder. Der er tre bevillingsmuligheder:

• Starting Grants
    2-7 years after PhD