MRSA fundet i danske heste – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > MRSA fundet i danske h...

19. april 2017

MRSA fundet i danske heste

MRSA

Omkring 4% af raske danske heste bærer den såkaldte MRSA bakterie i deres næsehule. Det viser et nyt studie, hvor 401 heste blev undersøgt i et forskningssamarbejde mellem Københavns Universitet og Statens Serum Institut. Forskerne bag studiet er overraskede over den store forekomst af MRSA, idet bakterien ikke tidligere er fundet i raske, danske heste.

MRSA er en stafylokokbakterie, der kan findes i både mennesker og dyr. Sammenlignet med almindelige stafylokokbakterier er MRSA mere modstandsdygtige over for behandling med antibiotika. Det kan derfor kræve kraftigere antibiotika at slå dem ned, når de giver anledning til infektion. Omkring 9 ud af 10 danske grise bærer på MRSA, men der er begrænset viden om MRSA i mange andre dyrearter, herunder heste.

Den seneste forskning tilbage fra 2005 viste, at ingen blandt 100 testede heste i Danmark bar MRSA. Nu har et forskerhold fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut vist, at forekomsten af MRSA i heste er steget. De har undersøgt 401 heste fra stutterier, rideskoler og private hestebrug, og heraf havde 17 heste MRSA i deres næsehule.

”Forekomsten var overraskende stor i forhold til det tidligere studie, og udviklingen bliver bekræftet af tal fra andre europæiske lande, hvor der også ses en stigende forekomst af MRSA i heste”, udtaler lektor Peter Damborg fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

MRSA kan smitte fra heste til mennesker
Ingen af de 17 MRSA-positive heste var syge på grund af bakterien. Men ligesom i mennesker kan MRSA og andre stafylokokker give anledning til infektion i heste, for eksempel ved et svækket immunforsvar eller i forbindelse med sår. I studiet foretog forskerne DNA-analyser af bakterierne og sammenlignede med MRSA isoleret over tid fra mennesker i Danmark.

”Den hyppigste MRSA-type i heste var en speciel variant af husdyr-MRSA. Denne variant er tilskrevet heste, da den hidtil ikke er fundet i andre dyr. Dog er der i perioden fra 2004 til 2015 fundet tre tilfælde af bakterien i danske hestedyrlæger, så den kan altså smitte til mennesker” udtaler Peter Damborg.

Brug for mere viden
Ud over den dominerende hestespecifikke variant blev der også fundet to andre MRSA-varianter, herunder husdyr-MRSA, der er den hyppigste i danske svin. De MRSA-positive heste havde dog ikke haft kontakt med svin, så det er uklart hvor de havde fået bakterien fra. Ifølge Peter Damborg kan der have været en form for indirekte kontakt til svin, for eksempel via mennesker. Alternativt kan heste være et nyt, mindre reservoir for husdyr-MRSA.

”Alt i alt kan det konstateres, at heste kan tilføjes rækken af mulige kilder til MRSA. Selv om det tyder på, at bakterien relativt sjældent overføres fra heste til mennesker, så ved vi reelt ikke, hvor ofte det sker. Vi ved heller ikke, hvor længe heste bærer på disse bakterier, eller hvordan de smitter mellem heste. Der er behov for opfølgning på vores studie for at kunne svare på disse spørgsmål,” siger Peter Damborg.

Han tilføjer, at han ikke personligt er blevet bange for at omgås heste, da MRSA trods alt ikke er farligere end de andre stafylokokker, som mennesker bærer naturligt.

Studiet ”Horses in Denmark Are a Reservoir of Diverse Clones of Methicillin-Resistant and – Susceptible Staphylococcus aureus” er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Fronters in Microbiology.

Lektor Peter Damborg, E-mail: pedam@sund.ku.dk, Telefon: +45 35 33 27 02