ERC Proof of Concept bevilling til to SUND forskere – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > ERC Proof of Concept b...

24. maj 2017

ERC Proof of Concept bevilling til to SUND forskere

Bevillinger

For første gang modtager forskere fra SUND den prestigefyldte ERC Proof of Concept bevilling. ERC donerer i alt to bevillinger til henholdsvis lektor Zach Gerhard-Hines og professor Ali Salanti. Bevillingerne skal bruges til at forske i et nyt lægemiddel og kliniske test af en ny diagnosemetode i kræftpatienter.

Forskning i nye lægemidler og afprøvning af nye metoder til at forudsige udviklingen kræft er årsagen til, at SUND forskere for første gang modtager den eftertragtede ERC Proof of Concept (ERC PoC) bevilling. Bevillingen gives til forskere, der i forvejen har fået en ERC bevilling, og den skal bruges til at udvikle koncepter på ideer, som er opstået på baggrund af forskningsprojektet. ERC lægger vægt på, at bevillingen skal dække aktiviteter, der kan omdanne forskningsresultater til kommercielle eller socialt værdifulde produkter.

De to SUND forskere, som modtager ERC PoC er lektor Zach Gerhard-Hines fra Metabolismecentret og professor Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi.

Bekæmper ild med ild: fedt skal forbrænde fedt

Lektor Zach Gerhart-Hines forsker i brunt fedt metabolisme. I modsætning til hvidt fedt, som gemmer på kalorierne, er brunt fedt væv, som er i stand til at forbrænde kalorier og sænke blodsukkeret. Derfor forsøger Gerhart-Hines gruppen at finde måder, hvor de kan udnytte den funktion, så den kan bruges til terapeutiske interventioner imod fedme og diabetes. Et særligt fokus er identifikationen af celle overflade receptorer på brunt fedt, der kan bruges målrettet til at sætte kalorieforbrændingen op. For nylig fandt gruppen en ny receptor, der er i stand til at reducere vægt signifikant.

”Det var med en blanding af glæde og lettelse, at vi fik beskeden om ERC PoC. Glæde over, at vi kunne gå i gang med at udvikle vores lægemiddel, og lettelse fordi vi arbejder med strenge patent tidsbegrænsninger og skulle bruge funding til at fortsætte efter planen. Vi vil især fokusere på at designe flere potente, specifikke aktivatorer af denne receptor med fordelagtige egenskaber for lægemiddellevering, siger lektor Zach Gerhart-Hines.

Fokus på at diagnosticere kræft og dirigere behandling

Professor Ali Salantis forskergruppe skal bruge bevillingen til at begynde kliniske test af en ny cancer diagnostisk metode.

”Vi er glade for, at ERC panelet deler vores entusiasme over mulighederne inden for teknologien. Vi har tidligere vist, at VAR2CSA malariaproteinet binder sig specifikt til de fleste kræfttyper. Vi har nu fået den ide at koble malariaproteinet til magnetiske kugler og bruge det som et værktøj til at fange cirkulerende tumor celler fra blodprøver. Hvis det lykkes, vil det kunne bruges til både at diagnosticere kræft men også til at dirigere behandling”, siger professor Ali Salanti.

ERC PoC bevillingen er på 150.000 euro i en periode på 18 måneder.