Kendte kunstnere kæmper om at skabe stor kunst til SUND – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > Mærsk Tårnet

09. maj 2017

Kendte kunstnere kæmper om at skabe stor kunst til SUND

Mærsk Tårnet

Bygningsstyrelsen har lige udskrevet to konkurrencer mellem internationalt anerkendte kunstnere om at skabe signaturværker til Mærsk Tårnet. Der bliver både et rumligt værk til at skabe sammenhæng mellem Nørre Allé og Blegdamsvej og et videokunstværk.

De fem konkurrenter fra venstre: duoen Beka & Lemoine (foto: Marco Mona), duoen Elmgren & Dragset (foto: Elmar Vestner), Olafur Eliasson (foto: Brigitte Lacombe), Gunilla Klingberg (foto: Stuart Whipps) og Ragner Kjartansson (foto: Elisabeth Davids)

De to kommende værker skal give ansatte, studerende og besøgende en stærk kunstoplevelse i hverdagen og bygningen og universitetet en større plads på land- og verdenskortet. Værkerne skal tage afsæt i begrebet 'transformation' – et nøgleord i Mærsk Tårnets kunststrategi.

Til konkurrencen om filmværket deltager den fransk-italienske filmkunstduo Bêka & Lemoine og den islandske billedkunstner Ragnar Kjartansson. Til konkurrencen om det ruminddragende kunstværk konkurrerer et markant nordisk felt bestående af Svenske Gunilla Klingberg, den dansk-norske duo Elmgreen & Dragset og dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.

Dekan Ulla Wever lægger vægt på, at kunstværkerne både skal understrege universitetets åbenhed og sundhedsforskningens internationale niveau og betydning for samfundet:

"Det er vigtigt for os, at vi opleves som et åbent universitet, der har internationalt udsyn og skaber stor værdi for samfundet. Både i form af vores vigtige forskning og ved at uddanne mange tusinde til sundhedssektoren. Jeg ønsker, at de to kunstværker understreger den åbenhed og bidrager til, at alle føler sig velkomne og får lyst til at vende tilbage. Kunsten er et unikt, inspirerende og uundværligt element i at skabe den inviterende atmosfære, som vi ønsker, at Mærsk Tårnet og Campusparken skal have."

Kunsternes forslag til de to konkurrencer skal afleveres henholdsvis den 14. august og den 4. september i år. Kunstudvalget træffer derefter beslutning om, hvilke to værker der skal udføres. Værkerne skal udføres senest ultimo 2018.

Mærsk Tårnets forplads ud mod Blegdamsvej fra i vinter, før byggehegnet blev fjernet (Foto: Adam Mørk/ C.F. Møller)

En kunstnerisk trailer og et rum i konstant forandring
Formand for kunstudvalget for Mærsk Tårnet og seniorrådgiver i Bygningsstyrelsen Jan Q. Rasmussen ser frem til to bemærkelsesværdige bidrag:

"De to kommende kunstværker skal skabe grundlaget for den kunstneriske fortælling om Mærsk Tårnet og sundhedsforskningen på universitetet mange år frem. Begge kunstværker skal tilbyde både brugerne af bygningen og borgerne i København udfordrende kunstoplevelser."

Jakob Fenger, der er kunstfaglig rådgiver for Mærsk Tårnet og en del af kunstnerkollektivet SUPERFLEX, står bag oplægget til kunststrategien for Mærsk Tårnet. Han uddyber tankerne bag det oplæg, kunstnerne har fået:

"Filmen kan anskues som en trailer til den kunstneriske fortælling om tårnet og brugerne. Det er et nyt og relativt uprøvet kunstformat i det offentlige rum, og da filmen kan vises på mange platforme og i forskellige sammenhænge, kan den bidrage til, at fortællingen udbredes og når et stort publikum. Med kunstværket fra pladsen og videre gennem området er scenen sat for et mere typisk værk i det offentlige rum. Dog med det tvist, at der er lagt op til at det kan være i konstant forandring, fx kun være synligt nogle gange og andre gange tage en ny form."

Kunstudvalget for Mærsk Tårnet består af:
Jan Q. Rasmussen; seniorrådgiver i Bygningsstyrelsen, Henrik Caspar Wegener; rektor ved KU, Ulla M. Wewer; dekan på SUND, Anders W. Møller; Fakultetsdirektør på SUND, Hans Wandall; professor ved SUND og formand for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets Kunstudvalg, Henrik Tvarnø; direktør for A.P. Møller Fonden, Lars Ole Munch Nissen; projektleder i KU Campus Service, Jakob Fenger; kunstfaglig rådgiver og kunstner, Tyra Dokkedahl; kunstprojektleder i Bygningsstyrelsen.

Kunstudvalget suppleres af fagdommere og rådgivere:

Anders Kold; Museumsinspektør på Louisiana Museum of Modern Art, Jakob Fabricius; kunstfaglig leder af Kunsthal Aarhus og medlem af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst, Mads Mandrup Hansen; arkitekt i C. F. Møller og Stig L. Andersson, landskabsarkitekt hos SLA.

Læs mere om Mærsk Tårnet