Fra Børnefonden-barn i Benin til bakterieforsker på SUND – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > Fra Børnefonden-barn i...

01. juni 2017

Fra Børnefonden-barn i Benin til bakterieforsker på SUND

Tv-optræden

Gildas voksede op i fattigdom i Vestafrika og fik støtte fra Børnefonden til uddannelse. Siden har han taget både en bachelor og en master, og er i dag ph.d.-studerende i kolerabakterier på SUND. Tirsdag mødte han for rullende kameraer sin danske sponsor.

Børnene i Yaovi Mahuton Gildas Hounmanous hjemby havde ikke de store drømme om fremtiden. Store områder af det vestafrikanske land Benin, hvor han kommer fra, er præget af fattigdom. Så han og hans venner fra den lille fiskerlandsby håbede mest på at gøre skolen færdig for derefter at få et arbejde, der kunne skaffe mad på bordet.

Nogle af hans venner klarede det så langt, mens andre måtte droppe skolen i en ung alder, fordi de manglede penge til bøger og undervisning. Hvad angår Yaovi Mahuton Gildas Hounmanou - eller bare Gildas, som han kaldes, så er historien en lidt anden.

Han klarede sig igennem skolen og fik derefter hele to universitetsuddannelser, en bachelor i Benin og en master i Tanzania. I dag er han ph.d.-studerende på SUND, hvor han forsker i kolerabakterier. Tirsdag var han på TV2 Lorry, hvor han mødte sin sponsor fra Børnefonden.

Flere sponsorbørn end ventet
Sponsoren er en dansk mand ved navn Johan Alsing, der bor i Hundested. Gildas havde selv rettet henvendelse til Børnefonden for at møde sin sponsor. Han havde nemlig noget, han gerne ville sige.

”Wauw, hvor er det godt endelig at møde dig. Tak,” sagde Gildas.

Johan Alsing var glad for at høre, at det var gået Gildas så godt. Det betød især meget for ham, at hans sponsorat hos Børnefonden, som egentlig gik til Gildas’ fætter, dækkede alle børnene i husstandens skolegang.

”Jeg blev så glad for at høre, at det nytter noget, og at det virkelig gør en forskel, at jeg har betalt de penge,” sagde Johan Alsing til TV2 Lorry.

Endelig masser af bøger
Pengene fra Børnefonden gik blandt andet til undervisning, skoleuniformer og bøger. Gildas beskriver selv sin skolegang som sjov. Men som han selv husker det, var han kun en ”B-student” på grundskole- og gymnasieniveau. Da han flyttede til Benins største by Cotonou og startede på universitetet fik han dog topkarakter.

”Jeg kommer fra et sted, hvor livet var hårdt, hvor der ikke var noget at læse. Men da jeg kom til byen, fik jeg endelig de samme muligheder som andre unge. Jeg kunne læse alle de bøger på biblioteket, jeg ville. Og jeg kunne gå på internettet og læse. Fra min landsby havde jeg en kultur, hvor man var nødt til at arbejde hårdt, men nu kunne jeg udnytte den meget bedre,” siger Gildas.

Gildas' tidligere skole

Det hårde arbejde og den høje arbejdsmoral er noget hans nuværende ph.d.-vejleder, professor Anders Dalsgaard på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, nikker genkendende til:

”Jeg oplever ham som en dygtig og ivrig studerende. Han er meget engagereret i sit projekt. Hvis han har sendt mig en mail med nogle spørgsmål, som jeg ikke lige har fået svaret på inden for en dag eller to, dukker han bare op på mit kontor for at spørge mig,” siger Anders Dalsgaard.

Mødte Ph.d.-vejleder i Tanzania
Gildas fortæller selv, at det hårde arbejde gjorde, at han klarede sig så flot igennem sin bachelor i Benin, at han blev prikket på skulderen til at søge EU-midler til at tage en master på et universitet i Tanzania. Han blev optaget og skrev et master-projekt om kolerabakterier.

Det var også her han mødte professor Anders Dalsgaard, der arbejdede i landet på et Danida-projekt.

”Han undersøgte selvstændigt og med stort drive muligheden for at forske videre. Faktisk søgte han en hel række af Ph.d.-projekter og blev også tilbudt nogle af dem. Men han valgte det her på SUND, fordi der var bedst muligheder for ham,” siger Anders Dalsgaard.

Forskningen på SUND skal bekæmpe kolera
Ph.d.-projektet, som Gildas er i gang med nu, handler ligesom hans master om kolerabakterier. Han forsker epidemiologisk i bakterierne og undersøger, hvordan de er relateret og muteret over tid. Derudover kigger han også nærmere på fisk og planktons rolle som bærere af kolerabakterien og som smittekilder til mennesker.

På langt sigt håber Gildas, at hans forskning kan være med til at mindske koleraudbrud i Tanzania, hvor han indsamler data. Men han håber også, at hans forskning kan bruges i hjemlandet Benin, hvor sygdommen også er et problem.

Hvis man spørger Gildas ind til netop Benin, er han meget stolt af, hvor han kommer fra. Faktisk er han fuldstændig overbevist om, at mange flere unge fra Benin godt kunne gøre det samme som ham.

”Jeg tror alle børnene fra min landsby kunne nå ligeså langt som mig. Det handler bare om muligheder og hårdt arbejde. Børnefonden har gjort meget muligt for mig, og jeg tror, at der mange flere talentfulde unge der, hvor jeg kommer fra. Hvis flere havde muligheden, ville de vise det,” siger Gildas.

I fremtiden vil han gerne fortsætte sit liv inden for videnskab og forskning og samtidig starte en landbrugsproduktion, der kan skabe jobs til lokale i Benin. Derudover vil han gerne starte en fond, der skal give fattige piger i Benin muligheden for uddannelse. De næste tre år er dog fastlagt, for her skal han arbejde på sin ph.d. på SUND.