Jahre-prisen for yngre forskere til to forskere i diabetes og DNA-reparation – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > Jahre-prisen for yngre...

15. juni 2017

Jahre-prisen for yngre forskere til to forskere i diabetes og DNA-reparation

Pris

Lektor Signe Sørensen Torekov og professor Simon Bekker-Jensen har i løbet af hver deres karriere gjort store fremskridt inden for fedme-, diabetes- og DNA-forskning. Derfor belønnes de nu med Anders Jahre-prisen til yngre forskere.

Hvert år uddeler Universitetet i Oslo Anders Jahre-priserne for fremragende forskning inden for basal og klinisk medicin til forskere fra lande i Norden. Den ene af priserne går specifikt til yngre forskere og er en personlig pris på 500.000 norske kroner.

I år deles prisen mellem to yngre forskere fra SUND.  Den ene er lektor Signe Sørensen Torekov fra Biomedicinsk Institut og Metabolisme Centeret på SUND.  Den anden modtager er professor Simon Bekker-Jensen fra Center for Sund Aldring og Institut for Cellulær og Molekylær Medicin.

Vedvarende vægttab

Signe Sørensen Torekov får den for en forskerkarriere i fedme og diabetes. Et af hendes største resultater er, at selvom menneskekroppen er gearet til at kæmpe mod vægttab, så kan der være håb. For efter et vægttab producerer kroppen for meget af sulthormonet ghrelin i forhold til det appetithæmmende hormon GLP-1, så man let tager på igen.

Men Signe Sørensen Torekov og kollegernes  forskning viser, at hvis man kan holde vægten i et helt år efter et vægttab, så når kroppen et stadie, hvor der producereres meget af det appetithæmmende hormon, mens mængden af sulthormonet normaliseres. Det giver helt nye perspektiver for at kunne holde vægten over tid.

Derudover har hun også undersøgt sygdommen Lang QT-syndrom, der længe har været kendt som en hjertesygdom. Her fandt hun frem til, at nogle patienter ud over hjertesygdommen faktisk også genetisk var disponeret for en stofskiftesygdom. Det gav dem en overproduktion af insulin og GLP-1 i kroppen, der medførte et for  lavt blodsukkerniveau, som potentielt kan påvirke hjerterytmen og dermed være farlig for patienterne.

”Det er en kæmpe ære at modtage denne  pris. Den giver mig mulighed for at forske endnu mere i blandt andet fedme og metabolisme sygdomme og de bagvedliggende mekanismer og problematikker der. Ultimativt også i hvordan vi kan behandle og forebygge det, ”siger Signe Sørensen Torekov.

Kortlagde alarmsystem i kræftceller

Simon Bekker-Jensen belønnes, fordi han med sin grundforskning har gjort store fremskridt inden for forståelsen af, hvordan celler reagerer på DNA-skader.  Celler bliver nemlig meget syge eller dør, hvis de har skader i deres DNA, der ikke bliver repareret ved hjælp af specifikke proteiner. Simon Bekker-Jensen har været med til at finde ud af, hvordan cellernes ”alarmsystem” fungerer. Hvordan cellerne opdager, at der er skader i deres DNA, og hvordan de reparerer skaderne.

Den viden kan man bruge til at målrette og effektivisere kræftbehandling med eksempelvis kemoterapi, hvor man skader cellers DNA. For hvis man specifikt svækkerkræftcellernes alarmsystem, så reparerer de almindelige celler sig selv. Det gør kræftcellerne derimod ikke, og derfor dør de. På den måde kan grundforskning som Simon Bekker-Jensens have ganske stort klinisk potentiale.

”Det skønt at modtage denne pris, det er en stor anerkendelse af mig som forsker. Det ansporer mig til at fortsætte med at forske endnu mere i cellers reaktion på forskellige former for stress som høj temperatur eller kemikalier, som er det, jeg kigger på nu,” siger Simon Bekker Jensen.

Det er 25 år siden, at en forsker fra Københavns Universitet sidst vandt Anders Jahres pris til en yngre forsker.