Sådan virker ibuprofen i vores nervesystem – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > Lægemiddelforskning

26. september 2017

Sådan virker ibuprofen i vores nervesystem

Lægemiddelforskning

Det populære smertestillende lægemiddel ibuprofen spiller en rolle i vores nervesystem. Nu har forskere fra Københavns Universitet for første gang kortlagt, hvordan stoffet virker i nervesystemet. Forskerne håber, at den nye viden kan være med til at skabe bedre og mere målrettede smertestillende lægemidler i fremtiden.

Ibuprofen, også kendt som lægemidlerne Ipren, Ibumetin og Brufen, er et smertestillende stof (NSAID), der benyttes til behandling af feber, smerter og inflammatoriske lidelser. Derudover spiller ibuprofen også en rolle i vores nervesystem, idet stoffet hjælper på smerter fra syreskader og samtidig kan beskytte mod visse typer af hjerneskader, der stammer fra slagtilfælde. Tidligere studier har vist, at det skyldes interaktionen med en særlig receptor – den såkaldte acid receptor - i nervesystemet, men der har ikke været nogen viden om, hvordan interaktionen foregår.

"For første gang kan vi give det fulde billede af, hvordan ibuprofen påvirker acid receptoren i vores nervesystem. Vi har set nærmere på acid receptoren, som aktiveres hver gang vi føler smerter, eller der optræder celledød fx som følge af et slagtilfælde. Vi har fundet ud af, at ibuprofen groft sagt påvirker formen på receptoren, så signalet, der skal aktivere smerten, ikke sendes afsted til hjernen.

Lektor Stephan Pless

”For første gang kan vi give det fulde billede af, hvordan ibuprofen påvirker acid receptoren i vores nervesystem. Vi har set nærmere på acid receptoren, som aktiveres hver gang vi føler smerter, eller der optræder celledød fx som følge af et slagtilfælde. Vi har fundet ud af, at ibuprofen groft sagt påvirker formen på receptoren, så signalet, der skal aktivere smerten, ikke sendes afsted til hjernen”, siger lektor Stephan Alexander Pless, Institut for Lægemidler og Farmakologi, der står bag det nye studie.

Ny teknik hjælper forskerne med at kortlægge ibuprofens virkning
Forskerne har i deres arbejde med at kortlægge ibuprofens påvirkning af nervesystemet fået fremstillet en række af forskellige versioner af acid receptoren. Her har de gransket aktiviteten i cellen før og efter tilsætningen af ibuprofen og minutiøst beskrevet interaktionen. Undervejs har de været nødt til at bruge en ny metode med fluorescerende stoffer. Receptorerne er nemlig så små, at de ikke kan ses med det blotte øje. Men ved at bruge den fluorescerende teknik, der får receptorerne til at lyse op, har forskerne fået en ekstra indsigt i, hvordan processen finder sted og kunnet se, hvordan receptorerne bevæger sig.

Her opdagede forskerne, at virkningen af ibuprofen altså skyldes, at receptoren skifter form. Normalt vil receptoren antage en særlig form, som cellen kan genkende som smertefremkaldende. Herefter vil cellen sende signaler afsted til hjernen, og smerten vil opstå. Hvis kroppen får ibuprofen, vil receptoren imidlertid ændre sig til en anderledes form. Ved den ændrede form kan cellen ikke genkende den som smertefremkaldende og sender derfor ikke signaler afsted til hjernen.

Opdagelsen skal hjælpe til at målrette lægemidler i fremtiden
Forskerne håber, at deres opdagelse kan være med til at målrette og forfine fremtidens udvikling af smertestillende lægemidler.

"Som forskere arbejder vi med hele tiden at blive klogere og skaffe ny viden om lægemidler og deres effekt. Ibuprofen er et lægemiddel, som bruges af mange mennesker, og vi er derfor interesserede i at skaffe os det fulde billede af, hvordan det påvirker vores krop. For første gang forstår vi på en detaljeret basis, hvordan det virker, og vi håber selvfølgelig, at andre kan bruge denne viden konstruktivt til at udvikle nye og mere målrettede lægemidler i fremtiden

Lektor Stephan Pless

”Som forskere arbejder vi med hele tiden at blive klogere og skaffe ny viden om lægemidler og deres effekt. Ibuprofen er et lægemiddel, som bruges af mange mennesker, og vi er derfor interesserede i at skaffe os det fulde billede af, hvordan det påvirker vores krop. For første gang forstår vi på en detaljeret basis, hvordan det virker, og vi håber selvfølgelig, at andre kan bruge denne viden konstruktivt til at udvikle nye og mere målrettede lægemidler i fremtiden”, siger Stephan Pless.

Studiet ”Molecular basis for allosteric inhibition of acid-sensing ion channel 1a by ibuprofen” er netop publiceret i tidsskriftet the Journal of Medicinal Chemistry og kan læses her.

Lektor Stephan Pless, mail: stephan.pless@sund.ku.dk, tlf. +45 23 64 90 66