SUNDs forskning tiltrak tusindvis af kulturnatsgæster – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > SUNDs forskning tiltra...

19. oktober 2017

SUNDs forskning tiltrak tusindvis af kulturnatsgæster

Forskningsformidling

Mere end 10.000 gæster valgte på Kulturnatten at blive klogere på sundhedsvidenskab og opleve forskningsfaciliteterne i Mærsk Tårnet, Frederiksberg Campus og Medicinsk Museion.

Mere end 100 forskere formidlede videnskab på Kulturnatten (Foto: Lærke Gade Bjerregaard)

Nysgerrighed, videbegær og fascination. Stemningen var ikke til at tage fejl af, da mere end 10.000 gæster valgte at lægge vejen forbi SUNDs aktiviteter til Kulturnatten fredag den 13. oktober. Den positive medieomtale af arrangementet havde forinden gjort sit til at tiltrække et publikum, men da de første gæster allerede inden åbningstid havde stillet sig i kø, var det et positivt varsel om de mange mennesker, der senere kom forbi.

Hos Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation (CAMES) kunne man prøve kræfter med at være kirurg for en aften (Foto: Lærke Gade Bjerregaard)

I alt passerede mere end 7.200 gæster gennem svingdøren i Mærsk Tårnet, hvor de blev mødt af 120 engagerede medarbejdere, der med stor faglig indsigt formidlede deres forskningsområder. Foyeren og førstesalen bød på minilaboratorier, mikroskoper, simulering, videnskabsteater og udstillinger. Der var også mulighed for guidede ture i Mærsk Tårnet og besøg i en stor oppustelig hjerne. På Frederiksberg Campus og Medicinsk Museion var der også stor interesse fra de fremmødte gæster.

Forbindelsen mellem tarmene, hjernen og resten af kroppen var hovedfokus på Medicinsk Museion i Bredgade

”De seneste par år har velbesøgte videnskabsfestivaler som Bloom og Heartland vist, at forskning kan tiltrække et stort publikum, hvilket det store antal besøgende i fredags også bekræfter. Jeg tror, at vi lige nu oplever en massiv interesse hos danskerne for at forstå og fordybe sig i videnskab og komplicerede stofområder. Som vidensorganisation er den tendens en stor gave for os, fordi den åbner for nye muligheder for at kommunikere vores forskning og på den måde styrke vores tilstedeværelse og synlighed i samfundet”, siger dekan Ulla Wewer.

Frederiksberg Campus havde åbent på den gamle Landbohøjskole, hvor man blandt andet kunne opleve dissektion af dyreorganer.

Stort potentiale for nye formidlingsformer
Nogle af de forskningsområder, som gæsterne kunne blive klogere på i fredags, var blandt andet neurovidenskab, smertebehandling, aldring, retsmedicin, udvikling af medicin, sundhedsmyter og slangemodgift. Forskningen inden for stamceller oplevede også stor opmærksomhed fra publikum. Her havde forskerne valgt at benytte sig af kreative formidlingsformer, hvor gæsterne fik mulighed for at afprøve mikroskoper og via æstetiske kunstværker se nærmere på de berømte celler.

Mange mennesker var forbi og kigge i mikroskoperne hos DanStem (Foto: Lærke Gade Bjerregaard)

“Den store opmærksomhed og begejstring, som vi oplevede hos de gæster, der besøgte os ved zebrafisk-standen, bekræfter os i, hvor spændende vores forskning er, og hvor er heldige vi er at arbejde med den til daglig. Der er et stort potentiale for at kommunikere vores forskning til offentligheden”, siger post.doc. Sara Caviglia fra Ober group, Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology, DanStem.

SUND arbejder i øjeblikket i regi af den nyligt etablerede besøgstjeneste videre med nye formidlingskoncepter, der kan tiltrække den brede befolkning.

Panumkoret optrådte både i basebygningen og i toppen af Mærsk Tårnet (Foto: Lærke Gade Bjerregaard)