Flotte priser fra Lundbeckfonden til tre SUND forskere – Københavns Universitet

07. november 2017

Flotte priser fra Lundbeckfonden til tre SUND forskere

Bevilling

Tre unge forskere fra SUND modtager henholdsvis Lundbeckfondens Fellowship, Talentpris, og Yngre Forsker-pris.

Hvert år uddeler Lundbeckfonden en række prestigefyldte priser. I år er tre SUND forskere blandt prismodtagerne.

Yngre Forskerpris til professor Janine Erler
Professor Janine Erler fra BRIC modtager Lundbeckfondens Yngre Forskerpris, der er en personlig hæderspris på 300.000 kr. til en yngre forsker under 40 år. Prisen gives som en anerkendelse til en særligt lovende forskere, der har præsteret fremragende inden for sundheds- eller naturvidenskabelig forskning.

Janine Erler forsker i, hvordan mikromiljøet omkring tumorer er med at stimulere kræftcellevækst, invasion og metasticering. Hun har blandt andet påvist, hvordan enzymet LOX spiller en vigtig rolle for invasion og spredning af kræft ved at ændre miljøet omkring tumorer, så det bliver mere gunstigt for kræftceller.

For nyligt har hendes laboratorium udviklet en banebrydende metode til at blotlægge tumor- og vævsstrukturer ved at fjerne levende celler og efterlade den omgivende skeletstruktur omkring cellerne intakt. Hun har desuden etableret et projekt om præcisionsmedicin for patienter med metastatisk kræft med kliniske samarbejdspartnere på Rigshospitalet.

Fellowship til lektor Christoffer Clemmensen
Lektor Christoffer Clemmensen fra Novo Nordic Foundation Center for Basic Metabolic Research modtager Lundbeckfonden Fellowship, som tildeles til særligt lovende unge forskere. Forskeren skal have opnået en ph.d.-grad inden for de sidste 5-7 år og anses for kvalificeret til at etablere eller videreføre sin egen forskergruppe inden for sundhedsvidenskab. Christoffer Clemmensens fellowship finansieres med 10 mio. kr. og løber over fem år.

Christoffer Clemmensen forsker i energistofskiftet, og hvorfor en moderne livsstil for mange resulterer i uønsket vægtøgning og komplikationer som type 2 diabetes og kardiovaskulær sygdom. Christoffer har især fokus på at forstå, hvordan specifikke signalstofsystemer i hjernen forhindrer mæthedssignaler i at dæmme op for (over)indtag af velsmagende, energirige og næringsfattige fødevarer.

Mod det formål kortlægger Christoffer Clemmensens forskningsgruppe systematisk de molekylære mekanismer i hjernens belønningssystem og sigter mod at applicere nye indsigter til at udvikle potente terapeutiske interventioner, der kan dæmme op for overspisningsrelaterede livsstilssygdomme.

Talentpris til post.doc. Christian Laut Ebbesen
Post.doc. Christian Laut Ebbesen fra Institut for Neurovidenskab modtager Lundbeckfondens Talentpris på 100.000 kroner, der gives hvert år til yngre forskere under 30 år, der har præsteret særligt lovende forskning inden for sundheds- eller naturvidenskabelig forskning.

Christian Laut Ebbesen forsker i hjernens netværk for social adfærd. Sociale interaktioner som pardannelse og opfostring af afkom er fundamentale aspekter af både dyr og menneskers livsmønster. Ved at kortlægge ændringer hjernens aktivitet og hormonbalance – f.eks. under sociale berøringer – opnår vi viden, som kan danne basis for nye måder at behandle psykiske lidelser kendetegnet ved sociale forstyrrelser, eksempelvis social angst, fødselsdepressioner og autisme-spektrum-diagnoser.

Priserne blev uddelt mandag den 6. november om aftenen, og i alt 11 forskere fik priser og fellowships. Læs mere om priserne her.