Ny vaccineteknik bekæmper effektivt brystkræft i mus – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2017 > Ny vaccineteknik bekæm...

28. november 2017

Ny vaccineteknik bekæmper effektivt brystkræft i mus

Brystkræft

Kroppens eget immunforsvar kan med ny vaccineteknik nedkæmpe brystkræft effektivt. Det viser forskere fra Københavns Universitet med museforsøg i nyt studie. Teknikken har stort potentiale, hvis effekten er den samme hos mennesker, vurderer forskerne.

En bestemt type brystkræft kan i mus blive bekæmpet med ny vaccineteknik. Den såkaldt HER2-positive brystkræft udgør mellem 20 og 30 procent af al brystkræft i mennesker, og forskere fra Københavns Universitet og University of Bologna viser i et nyt studie, at deres vaccine virker effektivt mod samme type brystkræft i mus.

Immunsystemet har i tilfælde af brystkræft svært ved at skelne mellem kræftceller og raske celler. Derfor rejses der ikke under normale forhold et beskyttende immunrespons, som forhindrer kræftcellerne i at vokse og sprede sig. Men forskergruppen fra Københavns Universitet ændrer på dette ved at påhæfte et antigen, som normalt er udtrykt på kræftcellerne, på overfladen af en viruslignende partikel. Denne partikel sprøjter de herefter ind i musenes krop.

”Vores viruslignende partikel med det påhæftede kræftantigen får kroppen til at tro, at den er under angreb. Det får immunsystemet til at producere en stor mængde antistoffer rettet mod kræftantigenet, som så bekæmper kræftcellerne i musene,” siger Adam Sander, lektor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi og forfatter til studiet.

Forskere har krydstjekket gavnlig effekt hos mus
I studiet, der i dag bliver udgivet i det videnskabelige tidsskrift OncoImmunology, har forskerne dokumenteret den gavnlige effekt af deres vaccineteknik på flere måder. Deres vaccine virker nemlig både forebyggende og i tilfælde, hvor der allerede er kræft til stede.

De har givet vaccinen til to forskellige grupper af mus, som er genetisk kodet til spontant at udvikle to forskellige typer af brystkræft. I den ene gruppe udviklede kun halvdelen af musene kræft, som desuden var karakteriseret af markant færre og mindre tumorer end normalt. I den anden gruppe udviklede ingen af de vaccinerede mus kræft.

Alt afhængig af den genetiske variation i musene var den forebyggende effekt af vaccinen altså, at mellem 50 og 100 procent af brystkræfttilfældene blev forhindret.

Derudover undersøgte de vaccinens effekt på to grupper af mus, der først fik indsprøjtet kræft i form af enten fragmenter af en tumor eller menneskelige kræftceller.

80 procent af musene med tumor-fragmenter udviklede slet ikke tumorer, efter de blev behandlet med vaccinen. I gruppen med menneskelige cancerceller udviklede alle musene kræft, men meget langsommere end kontrolgruppen.

De tog også blodet fra mus, der producerede de relevante antistoffer og testede det på menneskelige cancerceller. Her var effekten heller ikke til at overse. Samtlige af de menneskelige kræftceller bandt på den rigtige måde til antistofferne.

Røntgenbillede af kvindebryst med cancer (Foto: Colourbox)

Markant billigere behandling
Den nuværende behandling til HER2-positive brystkræftpatienter går ud på at give store mængder antistoffer mod canceren over lang tid. Det er en dyr behandling, som har bivirkninger, og immunsystemet kan opbygge intolerance over for antistofferne, som til sidst kan risikere ikke at have nogen effekt. Forskerne mener, at deres vaccine i sammenligning vil koste markant mindre, hvis den viser sig at virke i mennesker.

”Det spændende ved vores behandlingsteknik er, at den lader kroppen selv gøre arbejdet. Man sprøjter ikke fremmede antistoffer ind, men lader i stedet kroppen om at producere dem,” siger Susan Thrane, der er post.doc og forfatter til studiet.

Den danske forskergruppe bag studiet er ledet af lektor Adam F. Sander som sidste år var med til at etablere spinout-virksomheden NextGen Vaccines Aps baseret på deres forskning i vaccineteknikker. I sommer oprettede de sammen med firmaet ExpreS2ion et joint venture selskab med navnet AdaptVac Aps.

Dette studie er et af de første store resultater i dette samarbejde, og det er forskernes håb, at de snart kan gå videre med kliniske forsøg på mennesker.

Studiet er blandt andet støttet af Det Europæiske Forskningsråd (ERC) og Eurostars-programmet.

Læse hele studiet: "Virus-like particle display of HER2 induces potent anti-cancer responses."

Kontaktinformation:

Lektor Adam Sander