Dansk-svensk mikroskop-alliance skal styrke nordisk life science – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > 2018 > Dansk-svensk mikroskop...

22. januar 2018

Dansk-svensk mikroskop-alliance skal styrke nordisk life science

Protein

Nobelprisvindende mikroskop til proteinforskning I København skal bidrage til fremtidens forskning i nye lægemidler i Norden. Førende proteinforskere fra fire universiteter i Danmark og Sverige danner nu CryoNet-samarbejdet, der skal forske med det såkaldte Kryo-elektronmikroskop. Projektet er støttet med 15 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden og Knut og Alice Wallenbergs Fond.

Fra venstre: Kryo-elektronmikroskopet, professor Guillermo Montoya, CEO i Novo Nordisk Fonden Birgitte Nauntofte og dekan Ulla Wewer

Fire universiteter i Danmark og Sverige – Københavns Universitet, Århus Universitet, Stockholms Universitet og Umeå Universitet - har dannet en forskningsalliance, der med et såkaldt Kryo-elektronmikroskop, skal finde nye molekyler og proteinstrukturer, som kan danne grundlag for nye lægemidler mod eksempelvis demens, fedme, diabetes og kræft.

Teknologi med stort potentiale
Proteinforskning er et lovende forskningsområde inden for udvikling af lægemidler og her spiller Kryo-elektronmikroskopet en central rolle. Mikroskopet anses for at være en revolution inden for strukturbiologi og derfor modtog teknologien Nobelprisen i kemi, 2017.

Mikroskopet bruger elektronstråler, der fokuseres med skarpe linser, så man med stor tydelighed kan se biomolekylers strukturer i højtopløselige 3D-billeder. Den nye teknologi tillader forskere præcist at visualisere, hvordan cellernes indre maskineri opererer, og hvordan sygdomsfremkaldende molekyler, herunder proteiner, protein-DNA eller multiprotein-komplekser, kan angribes med lægemidler.

Nordisk samarbejde med global gennemslagskraft
Forskerne fra de fire universiteter skal i CryoNet fremover dele viden om deres forskning med mikroskopet, der står på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i København. Udover videndeling afholder de løbende seminarer og undervisning i mikroskopets fund og funktioner, så forskere fra hele verden kan blive klogere på teknologien.

”Jeg er meget begejstret over fondenes store donation til samarbejdet. Ved at etablere en stærk nordisk alliance med mikroskopet om omdrejningspunkt, styrker vi vores allerede anerkendte position inden for proteinforskning. Jeg er sikker på, at CryoNet vil hjælpe os til at nå nye milepæle på dette område”, siger professor Guillermo Montoya fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

Se film med professor Guillermo Montoya om Kryo-elektronmikroskopet her:

(Videoen er produceret af Computerome, hvor data fra Kryo-elektronmikroskopet behandles)

Stor opbakning til proteinforskning i Norden
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden og Knut og Alice Wallenbergs Fond, der tilsammen støtter med 15 millioner kroner.

"Det er virkelig spændende tider for proteinforskning. Kryo-elektronmikroskopi åbner helt nye muligheder for at forstå proteiners opbygning og funktioner. Vi er glade for at samarbejde med Knut og Alice Wallenberg Foundation om at lancere CryoNet. Det vil uden tvivl give forskningen et rygstød og yderligere fremme kryo-elektronmikroskopi i nordisk life science”, siger Birgitte Nauntofte, direktør for Novo Nordisk Fonden.

Novo Nordisk Fonden har tidligere støttet med 60 millioner kroner til at etablere kryo-elektronmikroskopet.

Læs pressemeddelelsen fra Novo Nordisk Fonden her.

Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research
Professor Guillermo Montoya
E-mail: guillermo.montoya@cpr.ku.dk

Novo Nordisk Foundation