Islandsk kunstner skaber filmværk til Mærsk Tårnet – Københavns Universitet

11. januar 2018

Islandsk kunstner skaber filmværk til Mærsk Tårnet

Kunst i Mærsk Tårnet

Den anerkendte islandske kunstner Ragnar Kjartansson skal producere Mærsk Tårnets nye signaturværk i form af filmværket 'Timepiece'.

'Timepiece' er et parallelunivers, som griber om sig i tid og rum. Værket er en uge lang film, hvor kittelklædte skuespillere bevæger sig i et scenisk univers – et for hver af ugens dage. Værket afspilles døgnet rundt og fungerer som et ur, hvor man sporadisk – og nogen steder konstant – får et kig til en anden verden i realtid.

Kunstner Ragnar Kjartansson

Ragnar Kjartansson er blandt andet kendt for sin brug af teatrets virkemidler, repetition og performanceværker, der strækker sig over ualmindeligt lange tidsrum. Ragnar Kjartansson siger om sit nye kunstværk:

"Jeg ønsker at skabe et værk, der lever og ånder med bygningen. En film der kan bruges alle steder i bygningen som et ur eller pauseskærm i auditorierne og ved PC'erne. Det er et stedsspecifikt filmværk, der er inspireret af forskernes hverdagsliv og videnskabens heroiske mål, der er kræfterne bag forandring og fremskridt."

Kunstværket bliver et signaturværk for Mærsk Tårnet og bliver produceret i løbet af 2018. Det filmiske værk angiver en ny retning for kunsten på SUND og introduceres af kunstneren på fakultetets nytårskur den 11. januar 2018.

Dekan Ulla M. Wewer har deltaget i udvælgelsen og udtaler:

Dekan Ulla Wewer

"Kunsten har altid spillet en central rolle på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, hvor den giver et ekstra pust til vores nysgerrighed og kreativitet. Ragnar Kjartanssons værk viser en ny form og retning for, hvordan kunst kan integreres tæt ind i forsknings- og undervisningsmiljøet. Vi glæder os over at modtage et værk af denne kaliber, og ser frem til det videre samarbejde med kunstneren og Bygningsstyrelsen om realiseringen af værket.”

Bygningsstyrelsen har på baggrund af kunstcirkulæret om kunst i statslige byggerier afsat midler til kunst i forbindelse med opførelsen af Mærsk Tårnet til Københavns Universitet. Ragnar Kjartansson har med ’Timepiece’ vundet en skitsekonkurrence, der er udskrevet af Bygningsstyrelsen på vegne af kunstudvalget for Mærsk Tårnet. Kunstudvalget er repræsenteret ved Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet og A. P. Møller Fonden. Kunstudvalget er blevet rådgivet af Jakob Fenger, kunstfaglig rådgiver og kunstner, SUPERFLEX. Anders Kold, kurator, Louisiana Museum of Modern Art har bistået som fagdommer i konkurrencen.

Bygningsstyrelsen: Kunstansvarlig Tyra Dokkedahl, mail: tyrad@bygst.dk
Københavns Universitet: Bitten Dalsgaard, mail: bitten.dalsgaard@sund.ku.dk

Fotos
Fotos kan bruges i forbindelse med pressemeddelelsen ved tydelig kreditering af Elisabet Davids ved portrætterne af Ragnar Kjartansson og af Ragnar Kjartansson ved skitsen af Timepiece.