Biologiens fundamentale spørgsmål skal under lup – Københavns Universitet

13. december 2016

Biologiens fundamentale spørgsmål skal under lup

ERC Consolidator Grant

New & Old Histones in Epigenetic Cell Memory hedder det ambitiøse forskningsprojekt, som sætter fokus på de helt fundamentale spørgsmål i biologien. Bag projektet står professor Anja Groth, der netop har fået bevilget det eftertragtede ERC Consolidator Grant.

Det er et komplekst, ambitiøst og vigtigt projekt, som professor Anja Groth sætter i gang, når hun på baggrund af sin ERC Consolidator Grant skal forske i de mest fundamentale biologiske mekanismer. Projektet hedder histone memory og skal på flere niveauer undersøge mekanismerne bag hvorledes histonproteiner og deres chaperoner bidrager til, at celler husker deres identitet.

”Det har stor betydning at modtage et ERC Consolidator Grant. Først og fremmest kan vi opretholde et højt niveau i vores forskning, så vi kan arbejde videre med at forstå de fundamentale biologiske processer i vores celler, der er vigtige for udviklingen af en sund organisme. Derudover er det et vigtigt kvalitetsstempel også internationalt at have modtaget denne bevilling, som giver os ro og langsigtede perspektiver til at fortsætte og udvikle vores grundforskning”, siger Anja Groth fra Groth Group ved BRIC.

"Dette projekt er ambitiøst og målrettet mod at forstå nogle helt fundamentale biologiske mekanismer, der har betydning for mange at de store folkesygdomme som fx kræft. Gode ideer og indsigt er ikke nok, det kræver både tid og god økonomi. Vi er utrolig glade for, at vi med bevillingen nu kan kaste os over vores forskning på den lange bane uden at skulle bekymre os om nye ansøgninger til at sikre det økonomiske fundament

Professor Anja Groth

Grundforskning med store perspektiver
Anja Groths forskningsområde er epigenetik og kromatin replikation. Forskningen prøver blandt andet at forstå, hvordan celler, når de deler sig, opretholder deres identitet. I forskningsprojektet vil Anja Groth og hendes forskningsgruppe søge at identificere nye chaperoner, der eskorterer histonproteinerne, og forstå deres funktion, og hvorledes celler opretholder deres identitet, så vi kan blive klogere på, hvad der sker under organismens udvikling, og hvor mange nye celletyper, der dannes, og i sygdomsudvikling, hvor celler ændrer deres egenskaber.

”Dette projekt er ambitiøst og målrettet mod at forstå nogle helt fundamentale biologiske mekanismer, der har betydning for mange at de store folkesygdomme som fx kræft. Gode ideer og indsigt er ikke nok, det kræver både tid og god økonomi. Vi er utrolig glade for, at vi med bevillingen nu kan kaste os over vores forskning på den lange bane uden at skulle bekymre os om nye ansøgninger til at sikre det økonomiske fundament”, siger Anja Groth.

Anja Groth har haft sit laboratorium på BRIC siden 2008. Hun startede op med et Lundbeck Foundation Junior Group Leader Fellowship og modtog efterfølgende et ERC Starting Grant. Hun er ph.d. fra Københavns Universitet, hvor hun forskede i DNA skader og reparationsmekanismer på Kræftens Bekæmpelse hos Jiri Lukas og Jiri Bartek. Fra 2005-2008 arbejde hun i Dr. Geneviève Almouzni’s laboratorie ved Institut Curie i Paris.

Anja Groth, mail: anja.groth@bric.ku.dk, tlf. 35 32 55 38