Juleen Zierath får pris for at kortlægge sukkers vej ind i cellerne – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2016 > sukkers vej ind i cell...

14. april 2016

Juleen Zierath får pris for at kortlægge sukkers vej ind i cellerne

DIABETES

Fysisk træning virker som forebyggelse og behandling af type 2-diabetes, fordi træning fremmer skeletmusklernes evne til at optage insulin og dermed musklernes evne til at omsætte sukkerstoffet glukose til energi. I mange år har det været en gåde, hvad der præcis sker i mødet mellem insulin, glukose og muskelceller hos både raske og patienter med type 2-diabetes, som har en nedsat evne til at optage insulin. Den gåde har professor Juleen Zierath bidraget væsentligt til at løse med sin tværfaglige forskning i integreret fysiologi gennem 20 år.

Juleen Zierath holder 21. april Novo Nordisk Fondens Forelæsning 2016 og modtager den medfølgende pris på 50.000 kr. for sin banebrydende forskning i de molekylære processer, der ligger til grund for udvikling og behandling af type 2-diabetes.

Juleen Zierath er professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research i København og Karolinska Institutet i Stockholm. Hun er internationalt anerkendt for sin forskning og sin evne til at bygge bro mellem grundforskningen, der foregår i laboratoriet på epigenetisk og molekylært niveau, og arbejdet i klinikken.

Samspil Mellem Træning Celler og Arveanlæg
Blandt Juleen Zierath opsigtsvækkende resultater er præcise beskrivelser af en række ’signalveje’, ad hvilke glukose transporteres ind i cellerne hos raske. Hun har desuden påvist, hvordan disse veje blokeres hos patienter med type 2-diabetes, og hvordan nye veje åbner sig efter fysisk træning og vægttab, så evnen til at optage glukose forbedres.

”Jeg er virkelig glad for at modtage denne pris. Når man tager i betragtning, hvem der tidligere har fået prisen, føler jeg mig stærkt beæret over at være i deres selskab,” siger Juleen Zierath, der oprindelig uddannede sig til lærer og underviste teenagere i fysiologi og fysisk træning i USA.

Formand for priskomiteen, professor Mette Marie Rosenkilde, siger: ”Juleen Zieraths forskning er anerkendt både nationalt og internationalt. Zieraths gruppe er førende inden for translationel forskning, der beskriver de molekylære mekanismer inden for type 2-diabetes, og gruppen er i front med forskning i epigenetiske forandringer bl.a. efter fysisk træning. Ad åre kan forskningen bidrage til, at der udvikles nye lægemidler, som øger insulinfølsomheden hos patienter med type 2-diabetes og sikrer højere livskvalitet.”

kontakt:
Professor Juleen Zierath