Kromosomernes rejse fra forældre til børn – Københavns Universitet

13. december 2016

Kromosomernes rejse fra forældre til børn

ERC Consolidator Grant

Hvad sker der når gener, DNA og kromosomer bliver transmitteret fra forældre til børn? Hvad sker der i den biologiske proces, når den er normal, og hvad sker der, når det går galt? Disse spørgsmål skal professor Eva Hoffmann bruge sit ERC Consolidator Grant til at dykke ned i.

Alle pattedyr fødes med alle deres æg. Det gælder også mennesket, hvor kvinden har alle sine æg, fra det øjeblik hun ser dagens lys. Men herfra går det ned af bakke, og æggene mister med tiden deres kvantitet og kvalitet. Når kvinden er i 30’erne rummer 30 procent af hendes æg og embryoner kromosomfejl, og når hun fylder 40 år, er mere end 80 procent af æggene defekte.

Men hvorfor forholder det sig sådan? Hvordan sørger æggene for, at forældrenes kromosomer bliver transmitteret videre til deres børn, og hvorfor har det tendens til at gå galt, når kvinden bliver ældre? Det skal professor Eva Hoffmann fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin undersøge. Hun er en de tre forskere fra SUND, som modtager det prestigefyldte ERC Consolidator Grant, som gives til forskere, der har vist stort talent og excellente resultater.

”Det er et stort privilegium at modtage denne bevilling. Der er så mange store og vigtige projekter i Europa, og jeg føler mig meget privilegeret, at jeg her i København er i stand til at fortsætte vores vigtige forskning. Den skal gøre os klogere på nogle af de vigtigste gåder, når et menneske bliver til”, siger Eva Hoffmann.

"Vi har udviklet disse nye teknologier, og det åbner op for en ny æra i at udforske det menneskelige genom, og hvordan det ændrer sig i kønscellelinjen. Det giver os nogle helt unikke muligheder. Derudover har vi et tæt samarbejde med Claus Yding Andersen, som også arbejder på Rigshospitalet og er førende inden for ovarievæv-programmet.  Sammen deler vi vigtig viden, så vi kan fortsætte vores forskning

Professor Eva Hoffmann

Tæt samarbejde med Rigshospitalet
Eva Hoffmanns forskningsområde fokuserer på at forstå den molekylære regulering af ændringer i vores DNA og kromosomer, som de er videregivet fra forældre til børn. Forskningen ser på disse processer direkte i æg og tidlige embryoner. Området har været under en hastig udvikling, da nu er blevet muligt at vurdere DNA i enkelte celler på grund af nye teknologier.

”Vi har udviklet disse nye teknologier, og det åbner op for en ny æra i at udforske det menneskelige genom, og hvordan det ændrer sig i kønscellelinjen. Det giver os nogle helt unikke muligheder. Derudover har vi et tæt samarbejde med Claus Yding Andersen, som også arbejder på Rigshospitalet og er førende inden for ovarievæv-programmet.  Sammen deler vi vigtig viden, så vi kan fortsætte vores forskning”, siger Eva Hoffmann.

Spørger man Eva Hoffmann, hvad der driver hende og hendes forskergruppe, er det lige dele nysgerrighed og passion. Hun er uddannet biolog og ph.d. fra Oxford og har lavet post.doc. på Leicester and Yale Universitet, inden hun startede sit eget laboratorium på MRC Genom centret ved Sussex universitet. Efter mere end tyve år i udlandet blev Eva Hoffmann for et år siden rekrutteret til Institut for Cellulær og Molekylær Medicin.

”Det er dejligt at være tilbage i Danmark. Jeg er især positiv over, hvor let det er at samarbejde med den kliniske sektor. Lægerne er meget villige og beredte til at udføre og bakke op om grundforskning, så vi kan undersøge vigtige funktioner og mekanismer. Når vi skal forstå sygdomme, skal vi forstå det basale først. Det kan lade sig gøre her, fordi vi har et godt samarbejde”, siger Eva Hoffmann.

Eva Hoffmann, mail: eva@sund.ku.dk, tlf. 35 33 11 28