Lundbeckfondens Talentpris til ungt forskerhåb fra SUND – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2016 > Lundbeckfondens Talent...

26. oktober 2016

Lundbeckfondens Talentpris til ungt forskerhåb fra SUND

Lundbeckfondens Talentpris

Lundbeckfondens personlige hæderspris i form af Talentprisen bliver i år givet til læge og ph.d.-studerende Nicolai J. Wewer Albrechtsen fra Biomedicinsk Institut.

Særligt lovende forskere under 30 år er målgruppen for Lundbeckfondens Talentpris, som er en personlig hæderspris på 100.000 kroner. Det er ledende forskere fra danske universiteter og andre forskningsinstitutioner, som indstiller de kandidater, som kan komme i betragtning til prisen. Prisen gives til 3-5 forskere, som har præsteret særligt lovende forskning inden for sundhedsvidenskab, og i år går prisen blandt andet til læge og ph.d.-studerende Nicolai J. Wewer Albrechtsen, der er tilknyttet Afdeling på Endokrinologisk Forskning ved Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, hvor han arbejder tæt sammen med Jens Juul Holst. Derudover arbejder han også sammen med Matthias Mann på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

”Jeg er meget glad og sætter stor pris på den store anerkendelse af den forskning, som vi laver på afdelingen i fællesskab med læger fra de danske hospitaler og forskere fra udenlandske forskningsinstitutioner herunder Max-Planck Instituttet i München og Joslin Diabetes Center i Boston. Det er også et stort skulderklap, som er med til at motivere og skabe drivkraft”, siger Nicolai J. Wewer Albrechtsen.

"Jeg er meget glad og sætter stor pris på den store anerkendelse af den forskning, som vi laver på afdelingen i fællesskab med læger fra de danske hospitaler og forskere fra udenlandske forskningsinstitutioner herunder Max-Planck Instituttet i München og Joslin Diabetes Center i Boston

Nicolai J. Wewer Albrechtsen

Nye redskaber til den kliniske sygdoms diagnostik
Nicolai J. Wewer Albrechtsen forsker blandt andet i at måle og identificere proteiner i blodet både for at forstå kroppens fysiologi og undersøge, hvad der ændrer sig under et sygdomsforløb. Ved at undersøge hvordan proteinerne fungerer i raske mennesker, kan forskningen på sigt måske finde ud af, hvorfor de ikke fungerer i syge. Forskningen undersøger denne problemstilling både i celler, dyr og mennesker ved brug af måle-metoder som radioimmunoassay og ved et moderne højteknologisk approach: masse-spektrometri

”Vores arbejde handler basalt set om at forstå, hvordan kroppens sukkerstofskifte fungerer, og jeg håber, at vores forskning kan bidrage til blot at forstå en af mange brikker i puslespillet. Jeg drømmer om, at vores ’proteinprofil’ metode med hjælp fra ’systembiologiske’ kræfter på sigt kan blive et redskab i den i den kliniske sygdoms diagnostik”, siger Nicolai J. Wewer Albrechtsen.

"Jeg drømmer om, at vores ’proteinprofil’ metode med hjælp fra ’systembiologiske’ kræfter på sigt kan blive et redskab i den i den kliniske sygdoms diagnostik

Nicolai J. Wewer Albrechtsen

Ambitiøs forsker med et imponerende CV
Nicolai J. Wewer Albrechtsen har tidligere modtaget Uddannelse- og Forskningsministeriets prestigefyldte EliteForsk-Rejsestipendium, der gives til særligt talentfulde ph.d.-studerende.  Som medicinstuderende viste han tidligt interesse for at kombinere grundforskning og lægevidenskab og har i en meget ung alder skabt unikke internationale forskningsrelationer. Han har bidraget til at publicere over 30 peer-reviewed artikler, tiltrukket eksterne fondsmidler, er instruktør for et af verdens største online diabeteskurser (Diabetes – a Global Challenge), er Global Clinical Scholar alumni ved Harvard Medical School og har også modtaget European Molecular Biology (EMBO) Fellowship Award og nu senest også Lundbeckfondens Talentpris.

”Jeg tror, at Talentprisen kan hjælpe mig med at kunne forsætte i forskningen, trods jeg snart skal arbejde som hospitalslæge. Jeg ser også prisen som tegn på, hvor vigtigt studenterforskning er, idet jeg uden den gavnmilde chance fra det frie forskningsråd i form af forskningsårsstipendiatet aldrig ville have oplevet de ting, som jeg har nu”, siger Nicolai J. Wewer Albrechtsen.