Ny metode kan komme kroniske infektioner til livs – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2016 > Ny metode kan komme kr...

09. juni 2016

Ny metode kan komme kroniske infektioner til livs

Bakterier har forskellige strategier til at overleve immunforsvaret og antibiotika, både hos dyr og mennesker. Blandt andet kan bakterier sænke deres stofskifte og gå i en slags ’sovende’ tilstand, hvor de overlever antibiotika og undslipper angreb fra immunforsvaret. Når bakterierne vågner forårsager de igen infektion og skade på kroppen - og det kan fortsætte i årevis. Samtidig kan de sovende bakterier ikke spores af traditionelle diagnostiske tests, og det er derfor svært at vurdere, om infektionen er væk, eller om bakterierne stadig er der, i inaktiv tilstand.

Nu har en gruppe forskere, ledet af professor Anders Miki Bojesen fra Københavns Universitet, udviklet en metode til at vække bakterierne, så de kan diagnosticeres og behandles.

Metoden er udviklet på heste med kroniske infektioner, der forårsager infertilitet, men princippet kan overføres til mennesker, vurderer professor Anders Miki Bojesen.

- Mennesker kan udvikle en række kroniske infektioner pga. sovende bakterier, f.eks. infektioner i knogler og hjerteklapper, hvor vi på nuværende tidspunkt, hverken kan diagnosticere eller behandle infektionerne. Kronisk inficerede patienter er nogle af de mest omkostningsfulde for sundhedsvæsenet, og lige nu mangler man løsning på problemet. Derfor er det også vigtigt, at vi har fundet en metode til at vække de her bakterier, så man kan komme et skridt nærmere at behandle og diagnosticere infektionerne, siger Anders Miki Bojesen, professor på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Vækstmedie skal 'vække’ bakterier
Forskerne bag den nye undersøgelse lykkedes med at udvikle et vækstmedie, der vækkede streptokok-bakterier i livmoderen hos hopper, som forårsagede kronisk infektion og infertilitet. Ved at vække bakterierne kunne forskerne effektivt behandle hestene med antibiotika og fjerne infektionen, så hestene blev fertile igen.

- Vækstmediet blev udviklet specifikt til denne streptokok-infektion, men princippet bag metoden kan overføres til andre bakterielle, kroniske infektioner, både hos dyr og mennesker. Næste skridt er derfor at udvikle vækstmedier til andre bakterielle infektioner, siger Anders Miki Bojesen.

Forskningsartiklen er udgivet i tidsskriftet: Veterinary Microbiology

Læs forskningsartiklen