Motion skal være en hverdagsvane – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2016 > Motion skal være en hv...

09. november 2016

Motion skal være en hverdagsvane

motion

Det kan være svært at gøre motion til en god vane i en travl hverdag. Men hvad er egentlig lettest: at løbe en tur i fritiden eller at tage cyklen på arbejde? Det har holdet bag forskningsprojektet GO-ACTIWE sat sig for at finde ud af. Målet er at gøre myndigheder og sundhedspersonale bedre til at vejlede borgere og patienter om motion i hverdagen.

For at finde ud af, om transportmotion har samme effekt som fritidsmotion, bliver en gruppe overvægtige mennesker inddelt i tre forskellige grupper, som skal dyrke motion på forskellige måder i et halvt år: En gruppe skal cykle til arbejde, en anden gruppe skal dyrke motion ved moderat intensitet og en tredje gruppe skal dyrke motion ved høj intensitet. Med jævne mellemrum kommer forsøgspersonerne ind og får lavet en sundhedsstatus hos professor i sundhedsfremmende fysisk aktivitet på Københavns Universitet Bente Stallknecht. Samtidig indsamler lektor i kognitive systemer på DTU Jakob Eg Larsen gps-data gennem deltagernes smartphones, så han kan følge med i, hvor meget de bevæger sig. Og sammenkoblingen mellem det tekniske og kliniske gør det muligt at lave en grundig kortlægning af de overvægtige forsøgspersoners motionsvaner og effekten af at cykle til arbejde eller motionere i fritiden, siger Bente Stallknecht.

”Hvis vi udelukkende har det medicinske perspektiv, kan vi kun sige noget om deltagernes tilstand under de konkrete kontrolbesøg. Teknologien gør det muligt også at følge deltagerne imellem besøgene. Desuden har vi en etnolog koblet på projektet, som ved hjælp af kvalitative interviews og observationer kan komme nærmere ind på, hvilke barrierer og motivatorer der er for at bevæge sig,” fortæller Bente Stallknecht.

Mere præcise målinger
Det sundhedsmæssige formål med projektet er at finde ud af, hvordan myndighederne og sundhedssystemet bedre kan vejlede borgere og patienter til nemmere at gøre motion til en del af deres hverdag. Men der er også et mere teknisk aspekt, fortæller Jakob Eg Larsen.

”Smartphones bliver i stigende grad brugt til at måle fysisk aktivitet, men vi er ikke sikre på, hvor præcise de her målinger er. Resultaterne fra de jævnlige kontrolbesøg kan vi holde op mod de data, vi har indsamlet, via deltagernes smartphones. På den måde kan vi se, hvor pålidelige data er, og dermed også om og hvor vi kan optimere de systemer, der måler vores bevægelse,” siger han.

Ved at forene sundhedsvidenskab, IT og humaniora, kan projektet forhåbentlig danne grundlag for, at danskerne i fremtiden kan blive bedre til at få motion ind i hverdagen – samtidig med at vi med større præcision kan måle den. Projektet er blevet til i regi af CACHET (Copenhagen Center for Health Technology) og 2016-projektet Governing Obesity.

Professor i sundhedsfremmende fysisk aktivitet Bente Stallknecht, Mail: bstall@sund.ku.dk, Telefon: +45 35 32 75 40
Lektor i kognitive systemer Jakob Eg Larsen, Mail: jaeg@dtu.dk, Telefon: +45 45 25 52 65