Niels Bohr professorat bringer stjerneforsker til SUND – Københavns Universitet

20. maj 2016

Niels Bohr professorat bringer stjerneforsker til SUND

Niels Bohr professorat

Danmarks Grundforskningsfond har netop uddelt syv Niels Bohr professorater, som har til formål at berige danske forskningsmiljøer. Professor Alexei Verkhratsky er en af de udenlandske forskere, der har fået den flotte anerkendelse. De næste år skal han i fællesskab med professor Maiken Nedergaard forske i neuroglia i den aldrende hjerne.

Førsteklasses forskere fra udlandet skal være en del af danske forskningsmiljøer. Det er tanken bag Niels Bohr programmet hos Danmarks Grundforskningsfond. Fonden har netop truffet afgørelse om syv udenlandske forskere, der de næste fem år skal tilbringe mellem 50 og 100 procent af deres tid ved danske forskningsmiljøer. En af de udvalgte stjerneforskere er professor Alexej Verkhratsky, der bliver tilknyttet Center for Basic and Translational Neuroscience under værtskab af professor Maiken Nedergaard. Sammen skal de forske i neuroglia i den aldrende hjerne.

”Kognitiv aldring og de tilhørende neurologiske sygdomme er nogle af de største udfordringer for det moderne menneske og den moderne lægevidenskab. I vores forskning sigter vi mod at udarbejde de første og unikke dybdegående analyser af neuroglia i forbindelse med den fysiske aldring og aldersrelaterede neurologiske sygdomme. Undersøgelser af neuroglia er et de vigtigste fokusområder i Center for Basic og Translational Neuroscience, og vores ambition er at levere gliaforskning i verdensklasse”, siger professor Alexai Verkhratsky.

HjerneDet rette grundlag for fremtidige opdagelser
Professor Liselotte Højgaard, formand for Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse, lægger vægt på, at Niels Bohr professoraterne er med til at øge det internationale samarbejde og levere det videnskabelige grundlag, som fremtidige opdagelser og teknologiker kan tage afsæt i. Et synspunkt, som bliver delt af dekan Ulla Wewer.

”Jeg er meget glad for, at Niels Bohr programmet giver os mulighed for at styrke internationale forskningssamarbejder, som kan bringe nye perspektiver og metoder til den sundhedsvidenskabelige forskning på Københavns Universitet. Med professoratet til Alexej Verkhratsky kan vi byde velkommen til  en højprofileret stjerneforsker, som i tæt samarbejde med professor Maiken Nedergaard vil skabe nye resultater indenfor forskning i kognitiv aldring i København”, siger dekan Ulla Wewer.

Danmarks Grundforskningsfond blev oprettet i 1991 som en uafhængig fond, der arbejder for at styrke dansk forskning inden for alle fagområder gennem større og længerevarende satsninger. Læs mere om Niels Bohr professoraterne her.