Nu behøver man ikke længere måle kolesteroltal på tom mave – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2016 > Nu behøver man ikke læ...

27. april 2016

Nu behøver man ikke længere måle kolesteroltal på tom mave

SUND

Ny forskning fra Danmark, Canada og USA med deltagelse af flere end 300,000 personer indikerer, at det ikke længere er nødvendigt at faste, inden man måler kolesteroltal. Indtil nu har faste inden måling af kolesterol- og triglyceridtal ellers været normen i alle lande undtagen Danmark, hvor man har brugt blodprøver fra ikke-fastende personer siden 2009.

At faste er et problem for mange patienter, og den seneste forskning viser, at kolesterol- og triglyceridtallene er stort set de samme, uanset om man faster eller ej. Derfor anbefales det nu, at patienterne ikke længere behøver at faste.

- Det vil gøre det nemmere for patienterne at overholde forebyggende behandlinger, der har til formål at sænke antallet af blodpropper i hjertet og hjernen, som er de største dræbere på verdensplan, udtaler Klinisk Professor Børge Nordestgaard fra Afdelingen for Klinisk Biokemi på Herlev og Gentofte Hospital, Københavns Universitet.

I Danmark har man siden 2009 haft succes med at måle kolesteroltal ud fra ikkefastende blodprøver taget på et vilkårligt tidspunkt i løbet af dagen. Patienter, læger og laboratorierne har alle haft fordel af denne simple proceduregang. For arbejdende personer, børn, patienter med diabetes og ældre personer har fraværet af faste inden målingen af kolesterol- og triglyceridtal været særlig fordelagtig.

Forskningen er lige blevet offentliggjort i European Heart Journal.

International anbefaling
Det er første gang, at man internationalt anbefaler, at det ikke længere er nødvendigt at faste inden måling af kolesterol- og triglyceridtal. For patienter er måling af kolesteroltal på tom mave ofte en udfordring, fordi de er nødsagede til at vende tilbage på et andet tidspunkt, og derved risikerer man, at patienterne udebliver fra en vigtig måling. De læger, som foretager målingerne, er også besværet af at skulle aflæse målingerne på et senere tidspunkt, af yderligere telefonsamtaler, e-mails eller efterundersøgelser, hvilket alt sammen resulterer i ekstra arbejde for det i forvejen travle klinikpersonale. Disse problemer forsvinder, når man måler kolesterol- og triglyceridtal uden foregående faste.

- At flere patienter får målt både kolesterol- og triglyceridtal vil gør det lettere for deres læge at rådgive, om hvordan man bedst undgår blodpropper i hjertet og hjernen i fremtiden. Vi håber, at kolesterolmålinger uden foregående faste vil medvirke til, at flere patienter i samarbejde med deres læge vil iværksætte livsstilsændringer, og hvis det bliver nødvendigt behandling med statiner for at reducere den globale byrde hjertekarsygdomme og tidlig død udgør, tilføjer Børge Nordestgaard.

Anbefalingen er en samstemmig udmelding fra European Atherosclerosis Society og European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, der omfatter 21 ledende eksperter fra Europa, Australien og USA.

Professor, overlæge, dr.med. Børge G. Nordestgaard