Ny bevilling skal kickstarte international forskning i Alzheimers – Københavns Universitet

16. november 2016

Ny bevilling skal kickstarte international forskning i Alzheimers

Alzheimers

Det internationale konsortium, ROADMAP, har netop modtaget en stor europæisk bevilling på 4,4 millioner euro. Pengene skal gå til forskning i Alzheimers, og SUND bliver en vigtig del af projektet.

Et stort internationalt forskningsprojekt er netop blevet skudt i gang. Projektet er et samarbejde mellem europæiske universiteter og virksomheder, og formået med projektet er at forske i Alzheimers. Fra dansk side deltager også en række forskningsinstitutioner, herunder SUND i form af professor Søren Brunaks forskergruppe fra Disease Systems Biology Program, der er en del af Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

"Ved at analysere data skal vi se, om vi kan identificere systematiske sygdomsforløb hos patienterne, op til at de får sygdommen. Hvis vi kan finde et mønster, kan vi måske finde patienter i risikogruppen tidligere og sætte ind med behandling, men også se, om der er forskellige grupper af patienter, som derfor kræver forskellige behandlinger

ph.d. Mette Beck

”Projektet handler om Alzheimers og demens. Vores fokus tager udgangspunkt i systembiologien, og vores rolle bliver især at se på hospitalsdata fra Danmark men også andre europæiske lande. Ved at analysere data skal vi se, om vi kan identificere systematiske sygdomsforløb hos patienterne, op til at de får sygdommen. Hvis vi kan finde et mønster, kan vi måske finde patienter i risikogruppen tidligere og sætte ind med behandling, men også se, om der er forskellige grupper af patienter, som derfor kræver forskellige behandlinger”, siger ph.d. Mette Beck, som er en del af den danske forskergruppe.

Unikke data og tværfaglig tilgang
Den danske del af forskningen har fået 250.000 euro, og projektet har netop haft sit første kickoff-møde i Barcelona. Alzheimers rammer hvert år 7,7 millioner mennesker over hele verden, og trods massiv forskning i området, er det stadig ikke lykkedes videnskaben at finde en kur mod den frygtede sygdom.

”Vi håber, at vi ved at slå de bedste kræfter i Europa sammen kan samle en unik mængde viden og data, som det er meget svært at skaffe, når man sidder i en lille gruppe, der ofte ikke har nok statistisk fundament til at kunne se de store mønstre ved komplicerede sygdomme. Derudover bliver vores forskning styrket af, at vi har en tværfaglig tilgang til projektet. Der er både forskere fra grundforskning, forskere fra farmasektoren og andre er klinikere. På den måde kan vi fagligt komme meget længere”, siger Mette Beck.

"Vi håber, at vi ved at slå de bedste kræfter i Europa sammen kan samle en unik mængde viden og data, som det er meget svært at skaffe, når man sidder i en lille gruppe, der ofte ikke har nok statistisk fundament til at kunne se de store mønstre ved komplicerede sygdomme

ph.d. Mette Beck

ROADMAP programmet er finansieret af EU's Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram samt den europæiske medicinalindustri (EFPIA). I alt 22 parter fra den akademiske og private sektor er en del af programmet. Læs om ROADMAP programmet her

Ph.d. Mette Beck, Novo Nordisk Foundation of Protein Research, mail: mette.beck@cpr.ku.dk