Ny forskning: Idræt giver krigsveteraner en bedre livskvalitet – Københavns Universitet

30. marts 2016

Ny forskning: Idræt giver krigsveteraner en bedre livskvalitet

Idræt

Unge benamputerede krigsveteraner får en markant bedre livskvalitet, når de deltager i krævende sportsaktiviteter som langrendsløb og svømning på åbent vand. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.

Umiddelbart lyder det som en umulig opgave at svømme 2 kilometer på åbent vand eller deltage i langrendsløbet Vasaloppet, hvis man ikke kan bruge begge sine ben. Ikke desto mindre er det, hvad flere unge benamputerede krigsveteraner har gjort.

Nu viser et forskningsresultat, at veteranerne får meget mere end oplevelsen ud af deres fysiske indsats. De øger også deres livskvalitet markant.

”Vi har påvist, at sport er en meget væsentlig faktor for livskvaliteten hos krigsveteraner, der har mistet et eller begge ben. Dem, der dyrker idræt, har det markant bedre, end dem, der ikke gør. Den øgede livskvalitet skyldes formentligt en kombination af idrættens generelle positive effekter og den sociale kontekst, sportsudøvere indgår i. Derudover hører vi, at det at sætte sig et mål og opnå successer igennem idræt betyder rigtig meget for denne gruppe mænd, siger Jan Christensen, kandidat i fysioterapeut og ph.d.-studerende i forskergruppen CopenRehab ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Vasaløb

Fotograf Brian Mouridsen

Anderledes at være benamputeret veteran
Jan Christensen har lavet studiet om krigsveteranernes livskvalitet som et led i arbejdet med en ph.d.-afhandling om, hvordan benamputerede krigsveteraner bedst kan hjælpes.

”Det er meget vigtigt at undersøge, hvordan vi bedst hjælper netop denne unikke gruppe. De er anderledes end de fleste andre benamputerede, fordi de var i meget god form og vant til at bruge deres kroppe som et arbejdsredskab, inden de kom til skade. Det stiller nogle særlige krav. Desuden er krigsveteranerne meget unge og skal leve som benamputerede i rigtig mange år. Derfor er livskvalitet et meget vigtigt parameter,” siger Jan Christensen.

Han mener, at undersøgelsen bekræfter vigtigheden af initiativer som foreningen Veterans in Motions tilbud om, at krigsveteraner kan deltage i store sportsbegivenheder som svømmestævnet Christiansborg Rundt og det svenske langrendsløb Vasaloppet.

”Det er afgørende, at den slags aktiviteter også fremover får opbakning”, siger Jan Christensen.

Undersøgelsen viser også, at graden af rygsmerter, fantomsmerter og amputationens omfang har stor betydning for livskvaliteten.

Den systematiske gennemgang af litteraturen på området er for nyligt publiceret i Journal of Disability and Rehabilitation.

Ph.d.-studerende Jan Christensen, mail fysjan@gmail.com, mobil: 22 47 90 75