Ny forskning: Svært overvægtige kan opretholde et stabilt vægttab – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2016 > Svært overvægtige

14. april 2016

Ny forskning: Svært overvægtige kan opretholde et stabilt vægttab

FEDME

At opretholde et stabilt vægttab er den største udfordring for personer, der lider af svær overvægt. Men nu har forskning fra Københavns Universitet givet forskerne ny indsigt i de komplekse processer forbundet med svær overvægt og ikke mindst vægttab i forbindelse med svær overvægt. Det er nu muligt at tilbyde svært overvægtige personer en bedre forståelse af, hvordan man opretholder vægttab.

”Denne undersøgelse viser, at såfremt en overvægtig person kan opretholde det indledende vægttab i et år, så vil kroppen efterhånden ’acceptere’ denne nye vægt og derfor ikke længere kæmpe imod, hvilket ellers er normalt, når man er i kalorieunderskud,” forklarer lektor Signe Sørensen Torekov fra Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Forskningen blev for nylig udgivet i den europæiske udgave af Journal of Endocrinolgy.

Appetithæmmende hormoner
Undersøgelsen vigtigste resultat afslørede, at efter et års succesfuld opretholdelse af vægttab, kunne forskerne demonstrere en stigning i de to appetithæmmende hormoner - CLP-1 og PYY - efter indtagelsen af et måltid (= appetitten hæmmes) sammenlignet med inden vægttabet - modsat sulthormonet ghrelin, hvor mængden af hormonet steg umiddelbart efter vægttab men reduceredes til normal mængde (= lav sult) efter et år. Dette demonstrerer, at hormonerne GLP-1 og PYY er i stand til at tilpasse sig nye ’indstillinger’ og derved også kan medvirke til at opretholde den nye og lavere kropsvægt.

”Vi ved, at mængden af det appetithæmmende hormon GLP-1 er lav hos personer med svært overvægt. Men nu kan vi til gengæld påvise, at man ved vægttab faktisk kan forhøje mængden af både GLP-1 og det appetithæmmende hormon PYY, og at man kan vedligeholde den forhøjede mængde af de appetitregulerende hormoner               ved at opretholde vægttabet i et år,” tilføjer artiklens førsteforfatter, læge og ph.d.-studerende Eva Winning Iepsen.

Opretholdelse af vægttab
20 sunde men overvægtige personer fulgte en 8-ugers pulverdiæt med lavt kalorieindhold og tabte i gennemsnit 13% af deres kropsvægt. Efter det indledende vægttab, indgik deltagerne i et 52-ugers forløb, hvor vægttabet skulle opretholdels ved hjælp af regelmæssige møder med en klinisk diætist med instruktioner om livstilsændringer og opfølgning på diætkalenderen. Hvis deltagerne tog på i vægt, havde de mulighed for at erstatte op til to daglige måltider med et kalorielet slankeprodukt.

I forbindelse med undersøgelsen skulle deltagerne medvirke i tre måltidsforsøg – inden vægttab, umiddelbart efter vægttab og efter 52 uger med opretholdelse af vægttab – hvor  der blev indsamlet blodprøver både efter faste og indtagelse af et måltid, som dernæst blev analyseret.

”Det interessante og opløftende ved denne undersøgelse er, at hvis man er i stand til at opretholde vægttab over en længere periode, så lader det til, at man passerer det ’kritiske punkt’, og herefter bliver det faktisk lettere at opretholde vægttabet end lige umiddelbart efter det indledende vægttab.

”Fordi kroppen holder op med at kæmpe imod og begynder i stedet at samarbejde, og det er gode nyheder for alle dem, som gerne vil tabe sig,” konkluderer lektor Signe Sørensen Torekov.