Ny udstilling får ansigtet til at gro – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2016 > Medicinsk Museion

24. maj 2016

Ny udstilling får ansigtet til at gro

Medicinsk Museion

Engelsk kunstner-forsker-duo bruger levende menneskeceller i en kunstinstallation på Medicinsk Museion. Den nye udstilling ”Heirloom” stiller skarpt på fremtidens plastikkirurgi og rejser samtidig spørgsmål ved brugen af menneskeligt væv i kunst og forskning.

Forestil dig, at du kan opbevare celleprøver og en afstøbning af dit ansigt i en biobank. 20 år senere kan du dyrke og få transplanteret en yngre version af dit ansigt. Udstillingen Heirloom, der åbner den 25. maj 2015, sætter via installationskunst et unikt fokus på fremtidens potentiale og risici i anvendelse af den menneskeligt væv.

Kunstneren gror kopier af sine døtres ansigter
Den engelske kunstner-forsker duo Gina Czarnecki og John Hunt bruger levende celler fra Gina Czarneckis døtre, Saskia og Lola, til at gro væv på 3D-printede glasafstøbninger af deres ansigter. Midt i udstillingslokalet på det københavnske museum står to kar med pigernes ansigter, mens en Storm P lignende maskine holder liv i ansigtsvævets celleproduktion. Når cellerne er vokset til papirtykkelse skal de løftes af, konserveres og udstilles i en ramme.

Se kort film om kunstværket

Debat om kunst og biologi
Udstillingen sætter fokus på nyudvikling inden for rekonstruktiv og kosmetisk plastikkirurgi og leger med tanken om, hvorvidt vi i fremtiden via gemte celleprøver og 3D-skanninger af vores kroppe kan dyrke en ny og yngre krop.

”Vores nye udstilling er en blanding af kunst og forskning og rejser en lang række etiske og filosofiske spørgsmål. Hvem skal have lov til at arbejde med menneskeligt materiale? Hvordan skal biologiske kunstværker bedømmes og kontrolleres? Kan vi en dag dyrke celler, så vi engang kan få vores ungdoms ansigt tilbage? Spørgsmål, som tilskueren forhåbentlig reflekterer over, og som vi også inviterer til debat om”, siger projektleder Louise Whiteley.

Etikpanel til debat om brugen af stamceller i forskning og kunst
Den offentlige etikdebat ”Dine celler i deres hænder” er et led i EU Creative Europe programmet ”Trust me, I’m an Artist”.

Ekspertpanelet består af:

• Christina Wilson, kunsthistoriker, kunstrådgiver og medlem af Det Etiske Råd;
  • Morten Hillgaard Bülow, medicinhistoriker og filosof ved Medicinsk Museion;
  • Ida Donkin, forsker i epigenetik på NNF Center for Basic Metabolic Research;
  • Jens Hauser, medieforsker og kunstkurator med tilknytning til både København og Paris.

Debatten afholdes på Medicinsk Museion 25. maj kl. 19.00.
Projektet er udviklet under det EU-støttede Trust Me, I’m an Artist, og ydermere støttet af The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Section for Science Communication og Arbejdsmarkedets Feriefond. Gina Czarnecki har også modtaget støtte fra Arts Council England til at udvikle Arvestykker.

Trust Me, I’m an Artist: Developing Ethical Frameworks for Artists, Cultural Institutions and Audiences Engaged in the Challenges of Creating and Experiencing New Art Forms in Biotechnology and Biomedicine in Europe is supported by funding from Creative Europe and is a collaboration between Waag Society, Brighton and Sussex Medical School, The Arts Catalyst, Ciant, Kapelica Gallery, Medical Museion, Capsula and Leonardo/Olats. The lead artist on the project is Anna Dumitriu and the lead ethicist is Professor Bobbie Farsides.

Læs mere om udstillingen her.

Projektleder Louise Whiteley: tlf. 21 12 67 12, e-mail: lowh@sund.ku.dk
Udstillingsleder Bente Vinge Pedersen tlf. 28 75 38 21, e-mail: sund@sund.ku.dk

Medicinsk Museion er museum for medicinens kultur og historie og drives som en forskningsenhed under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Adresse: Medicinsk Museion, Københavns Universitet Bredgade 62, 1260 København K

Åbningstider: Onsdag, torsdag, fredag og søndag kl. 12-16.