Nyt studie viser sammenhæng mellem infektioner og selvmord – Københavns Universitet

23. august 2016

Nyt studie viser sammenhæng mellem infektioner og selvmord

Infektioner

Når vi får en slem infektion, bliver vi for de meste indlagt og behandlet, og så regner vi med, at vi kommer hjem igen bekymringsfri, sunde og raske. Men det er ikke altid tilfældet. Flere tidligere studier har rapporteret, at der er sammenhæng mellem risiko for selvmordsadfærd og infektioner. Nu bakker det hidtil største forskningsprojekt på området fra SUND på Københavns Universitet og Psykiatrisk Center København op om resultaterne.

Det er ikke alle sygdomme, der er lige nemme at ryste af. Nogle af dem har eftervirkninger, som slet ikke har noget med den oprindelige sygdom at gøre. Et nyligt publiceret studie fra Psykiatrisk Center København viser, at der er sammenhæng mellem indlæggelser med infektioner og selvmord. Faktisk øges din risiko for selvmord med 42 %, hvis du har været indlagt med en infektion, fortæller medicinstuderende ved Københavns Universitet og hovedforfatter bag studiet Helene Lund-Sørensen.

”Vi har med studiet kunnet vise en sammenhæng, som er i tråd med, hvad mindre studier tidligere har vist. Selvom studiet ikke kan sige noget om direkte kausalitet mellem selvmord og infektion, kan det helt sikkert konstateres, at der er en sammenhæng. Risikoen for selvmord øges desuden yderligere alt afhængig af infektionsgraden, ligesom antallet af indlæggelser har noget at sige. Hvis der er tale om syv eller flere infektioner, er risikoen for selvmord næsten tre gange forhøjet,” siger Helene Lund-Sørensen.

Hvorvidt infektioner har en direkte påvirkning på psyken i forhold til selvmord er svært at sige ud fra studiet alene. Der kan være mange andre faktorer, der spiller ind, hvilket Helene Lund-Sørensen også anerkender i studiet. For eksempel er det ikke til at sige, om frustrationen ved selve infektionen eller de mange hospitalsbesøg alene er så krævende, at det også kan øge selvmordsrisikoen.

Behov for mere forskning
Selvom det ikke ud fra dette studie alene er til at sige, om infektionerne har en direkte effekt på psyken og dermed selvmordsrisikoen, er der bestemt en sammenhæng. Det mener også Seniorforsker og læge Michael Eriksen Benros fra Psykiatrisk Center København.

”Forskningen tyder på, at infektioner og den inflammation, de forårsager, kan påvirke hjernen, så der kan udvikles psykiske og kognitive symptomer, hvilket øger risikoen for selvmord,” siger Michael Eriksen Benros, som har stået bag tidligere studier, der har vist sammenhænge mellem infektioner og psykiatriske sygdomme som skizofreni og depression.

Det er muligt, at der er en direkte kausalitet mellem infektioner og selvmord, og man kunne eventuelt komme det nærmere ved at følge patienterne klinisk over tid, understreger Helene Lund-Sørensen. Hvis det viser sig, at infektioner har direkte påvirkning på psyken, er det hendes håb, at psykiatrien fremover får mere fokus på sammenhængen mellem somatiske og psykiske sygdomme, så forebyggelse og behandling kan forbedres.

Studiet har sammenlagt fulgt over 7,2 millioner danskere fra 1980 frem til 2011 og har påvist, at den øgede risiko for selvmord både gælder meget svære infektioner som blodforgiftning og AIDS, men også mere simple infektioner som for eksempel lungebetændelser. Allerede nu er der sat et nyt studie i gang, som skal afdække, om der også er en øget risiko for selvmord, når det drejer sig om endnu mildere infektioner.

Studiet ”A Nationwide Cohort Study of the Association Between Hospitalization With Infection and Risk of Death by Suicide” er netop publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift JAMA Psychiatry.

Link til artikel: https://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2542681

Forskningsårsstuderende Helene Lund-Sørensen, E-mail: helene.lund@sund.ku.dk, Telefon: +45 40 81 59 79

Kommunikationsmedarbejder Amanda Nybroe Rohde, E-mail: amanda.rohde@sund.ku.dk, Telefon: +45 23 64 94 25