Professor Ole Kiehn flytter sin banebrydende forskning til SUND – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2016 > Laureate Research Grant

28. januar 2016

Professor Ole Kiehn flytter sin banebrydende forskning til SUND

Laureate Research Grant

Den anerkendte neuroforsker og professor Ole Kiehn vender tilbage til Københavns Universitet, hvor han skal forske i nervesystemer og komplekse bevægelser. Novo Nordisk Fonden har netop tildelt ham det prestigefyldte Laureate Research Grant som afsæt for hans ambitiøse forskning.

Præcis hvordan kontrollerer nervesystemet kroppens komplekse bevægelser? Hvad sker der i styresystemerne hos patienter med nedsat bevægelse? Det er nogle af de vigtige spørgsmål, som professor Ole Kiehn vil løse med det 40 millioner kroner store Laureate Research Grant fra Novo Nordisk Fonden. Bevillingen gør det muligt for ham at flytte sit laboratorium til Københavns Universitet.

Ole Kiehn er i dag professor i neurovidenskab ved Karolinska Institutet i Sverige. I mere end 20 år har han været en af de førende forskere i, hvordan nervesystemet påvirker kroppens bevægelser. Den forskning, som Ole Kiehn vil gennemføre med Laureate Research Grant, skal give ny viden om det netværk af neuroner, der kontrollerer komplekse bevægelser som for eksempel gang og løb. Forskningen vil også sætte fokus på, hvordan kommandosignaler fra hjernen bliver integreret med kredsløbet i rygmarven. Formålet er at højne forståelsen af bevægeforstyrrelser og finde nye behandlingsmetoder til patienter med nedsat bevægelse.

"Min forskning er rettet mod komplekse neurale netværk, der styrer den motoriske funktion i den normale og syge hjerne, hvilket kræver mange teknikker og viden fra forskellige discipliner. Med den nye og langsigtede bevilling får jeg mulighed for at fortsætte med at udføre forskning i verdensklasse inden for dette område. København har et etableret et dynamisk og ambitiøst forskningsmiljø i neurovidenskab og motorisk styring. Jeg er begejstret for den positive udvikling, hvilket gør SUND til et attraktivt sted at vende tilbage til”, siger Ole Kiehn.

Velkommen til et forskningsmiljø i rivende udvikling
Ole Kiehn er uddannet fra Københavns Universitet og begyndte hér sin karriere som selvstændig forsker, før han blev rekrutteret af Karolinska Institutet i 2001.

”SUND er et forskningsmiljø i rivende udvikling. Vi har i mange år arbejdet målrettet på at tiltrække og ansætte forskere i verdensklasse, og med sine store kompetencer og nyskabende ideer inden for neurovidenskab er Ole Kiehn meget velkommen. Samtidig ønsker jeg ham tillykke med den nye bevilling, som ikke alene sætter streg under hans store kapacitet men også giver ham optimale rammer for at fortsætte sin forskning med ny viden, der kan komme patienter til gavn”, siger dekan Ulla Wewer.

Ole Kiehn har tidligere modtaget ​​flere hædersbevisninger og priser, herunder medlemskab af EMBO, Academia Europea, Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, og det svenske Kungliga Vetenskapsakademien. Laureate Research Grant er et syvårigt stipendium, som gives til særligt udvalgte forskere, der ønsker at etablere deres forskningsgruppe i Danmark. Hver pris på op til 40 millioner kroner er en rammebevilling, der dækker projektets drift, lønninger og forskningsudstyr.