Medicinske instrumenter fanger solens stråler på ny fotoudstilling – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2014 > Medicinske instrumente...

07. april 2014

Medicinske instrumenter fanger solens stråler på ny fotoudstilling

HUDSYGDOMME SOM KUNST

Billedkunstneren Nicolai Howalt udforsker solens stråler på fotografier taget ved hjælp af videnskabelige metoder og apparater, som læge og nobelprismodtager Niels Finsen arbejdede med i 1800-tallet. Udstillingen Light Break bliver vist på Medicinsk Museion fra den 10. april.

Solstråler fanget på udstillingen LIGHT BREAK.

Misser du også mod solen, og drømmer du om at kunne se den i al sin pragt uden at blive blændet? Er du fascineret af solens både livgivende og destruktive stråler?

Med udstillingen LIGHT BREAK Medicinsk Museion bliver både den synlige og usynlige del af lysstrålerne undersøgt og afbildet af den anerkendte billedkunstner Nicolai Howalt.

Howalt har taget udgangspunkt i den medicinske lysterapi, som læge og nobelprismodtager Niels Finsen foretog sidst i 1800-tallet. Den del af medicinhistorien har gjort det muligt for Nicolai Howalt at arbejde kreativt med videnskabelige metoder og apparater, hvor solens stråler er det centrale omdrejningspunkt. Museumschef Thomas Söderqvist glæder sig over udstillingen:

”Nicolai Howalts projekt passer perfekt ind i museets vision, hvor vi ikke blot formidler medicinens historie i sig selv, men også undersøger medicinens kultur. LIGHT BREAK har netop det udforskende og eksperimenterende præg, vi vægter højt, og muligheden for at lade en kunstner arbejde med en del af vores samling er kærkommen,” siger han og fortsætter:

Solstråler fanget på udstillingen LIGHT BREAK

Solstråler fanget på udstillingen LIGHT BREAK.

”Udstillingen er ikke en formidling af Niels Finsens arbejde, men en nytænkning. Howalt tager over, hvor Finsen slap og fortsætter udforskningen af solens lys med de samme instrumenter, som Finsen arbejdede med. Den æstetiske udforskning er en meget spændende måde at sætte vores museumsgenstande i spil på.”

Hudsygdomme bliver til kunst

Til at skabe fotografierne har Nicolai Howalt blandt andet brugt de linser, som Niels Finsen brugte til at behandle patienter med hudproblemer ved at lade koncentreret lys strømme igennem. Inspireret af Finsens metode med linserne, absorberer Howalt ved hjælp af farvede filtre dele af solens stråler og lader det resterende udvalgte område af det elektromagnetiske spektrum passere gennem originale bjergkrystals-linser. Lysstrålerne opfanges nu på lysfølsomt, fotografisk papir (C-print), og fotografierne bliver unikke, ubearbejdede aftryk af dele af solens stråler.

Light Break af Nicolai Howalt vises på Medicinsk Museion. Adressen er Bredgade 62, 1260 København K. Udstillingsperiode: 11. april – 10. juli 2014. Fernisering: 11. april kl. 16.00 – 19.00.

Museumsinspektør
Bente Vinge Pedersen