C vitamin forbindes med reduceret hjertekarsygdom og tidlig død – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Hjertekarsygdom

06. juli 2015

C vitamin forbindes med reduceret hjertekarsygdom og tidlig død

Hjertekarsygdom

Ny forskning fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital viser, at et højt niveau af C vitamin i blodet fra indtag af frugt og grønt er forbundet med lavere risiko for hjertekarsygdom og tidlig død.

Frugt og grønt er sundt, ved vi alle. Nu er der endnu en årsag til at gå om bord i de sunde fødevarer. Ny forskning fra Københavns Universitet viser nemlig, at risikoen for hjertekarsygdomme og tidlig død falder ved et højt indtag af frugt og grønt, og at sammenhængen kan skyldes C vitamin. Undersøgelsen, som netop er publiceret i det anerkendte amerikanske tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition, er baseret på Herlev-Østerbroundersøgelsen. Her har forskerne haft adgang til 100.000 danskeres indtag af frugt og grønt, samt deltagernes DNA.

”Vi kan se, at de personer, der spiser mest frugt og grønt, har 15 pct. lavere risiko for hjertekarsygdom og en 20 pct. lavere risiko for tidlig død sammenlignet med personer, der meget sjældent indtager frugt og grønt. Samtidig kan vi se, at den nedsatte risiko kan sættes i forbindelse med et højt niveau af C vitamin i blodet fra frugten og grønsagerne, siger Camilla Kobylecki, læge og ph.d.-studerende ved Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital.

C vitamin gennem kost frem for tilskud
C vitamin er blandt andet med til at danne bindevæv, som holder sammen på kroppens væv og organer. Vitaminet er også en potent antioxidant, der beskytter celler og biologiske molekyler fra skader, som er skyld i mange sygdomme, heriblandt hjertekarsygdom. Den menneskelige krop er ikke i stand til selv at danne C vitamin, og vi skal derfor have vitaminet gennem kosten.

”Vi ved, at frugt og grønt er sundt, men nu peger vores forskning mere præcist på hvorfor. Ved at spise meget frugt og grønt kan du på en helt naturlig måde få et højere niveau af C vitamin i blodet, hvilket på sigt kan være med til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme og tidlig død. Du kan få C vitamin som tilskud, men det er en god ide at få det gennem en sund kost, så du samtidig får en permanent sundere livsstil, der generelt gavner helbredet”, siger Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og overlæge på Herlev og Gentofte Hospital.

Forskerne arbejder nu videre på at fastslå, hvilke andre faktorer, der i samspil med C vitamin har en betydning for hjertekarsygdom og død.

Professor Børge Nordestgaard
Mobil: +45 30 28 72 63