Danske forskere får gennembrud i genkendelse af vigtigt protein – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Proteingenkendelse

23. marts 2015

Danske forskere får gennembrud i genkendelse af vigtigt protein

FORSKNING

Forskere fra Københavns Universitet finder som de første i verden en stabil måde at måle det vigtige protein apo-M på. Det kan få betydning for forskning i sygdomme som diabetes, åreforkalkning og sklerose.

Som de første i verden er det lykkedes forskere fra Københavns Universitet at finde en stabil måde at måle proteinet apo-M i blodet. Proteinet er interessant, fordi det kan være en vigtig brik i forskningen af sygdomme som eksempelvis multipel sklerose, åreforkalkning og diabetes.

- Vi ved, at apo-M har en betydning for udvikling af åreforkalkning og hjertekarsygdomme. Vi har tidligere opdaget, at apo-M bærer et lille fedtmolekyle, S1P, der spiller en rolle i diabetes og sklerose. Om apo-M også er en vigtig brik i dette er stadig ukendt, men vores nye og stabile målemetode åbner nogle helt nye perspektiver i forskningen på disse områder, siger lektor Christina Christoffersen fra Biomedicinsk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Effektiv og korrekt måling af apo-M – eller apolipoprotein M, som det helt præcist hedder – har længe været et problem for forskere i hele verden. Men de danske forskere har brugt en sandwich af kommercielle antistoffer til at identificere proteinet, og metoden er netop blevet beskrevet i det anerkendte amerikanske tidsskrift Journal of Lipid Research.

Bestil hjem og gå i gang

- Proteinet sidder forankret på det gode kolesterol, HDL, og det gør det svært at måle. Det sidder foldet sammen som en lille tragt, men vi har populært sagt fået det rettet ud, så det langt lettere kan identificeres, fortæller Christina Christoffersen.

Selv om det har taget flere år at udvikle metoden, så er den så enkel, at forskere verden over straks kan tage den i brug.

- Man kan faktisk købe disse antistoffer kommercielt, så nu kan man bare bestille dem hjem og gå i gang med at måle, siger Christina Christoffersen.

Du kan læse artiklen i Journal of Lipid Research her.

Lektor Christina Christoffersen