Danske forskere på vej med malariavaccine til gravide – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Malariavaccine

20. marts 2015

Danske forskere på vej med malariavaccine til gravide

VACCINE

Forskere fra Københavns Universitet er klar til at teste en malariavaccine til gravide på mennesker i løbet af få måneder. Det langsigtede resultat kan blive millioner af reddede menneskeliv

Danske forskere fra Københavns Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet kan være på vej med en vaccine mod en af verdens største dræbere nemlig den særlige malaria, der rammer gravide kvinder. Vaccinen er netop blevet frigivet til at kunne blive testet på mennesker.

"Vi har testet på dyr og regner med at gå i gang med test på mennesker i løbet af et par måneder, når vi har fået myndighedsgodkendelse. Vi er begyndt at rekruttere kvinder, der skal afprøve vaccinen i Tyskland og i Benin", siger projektleder og lektor Morten Nielsen fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi.

Gravide, der bliver ramt af malaria er et kolossalt problem især i Afrika. Sygdommen påvirker millioner af mennesker og forårsager et utælleligt antal dødsfald, fortæller professor Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi - en anden af hovedmændene bag vaccinen.

"Det er svært at sætte et præcist antal på, fordi det er en form for malaria, hvor parasitten gemmer sig i moderkagen. Så vi kan ikke se, at moderen er smittet, før barnet er født. Men både moderen og fosteret rammes af malaria, og malaria er en vigtig årsag til at børn fødes med alt for lav fødselsvægt i Afrika", siger professor Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi.

Redde millioner af liv

Principielt set virker vaccinen ved, at kroppen danner antistoffer, der gør at parasitten forhindres i at binde sig til moderkagen. Dermed cirkulerer den rundt i blodet i stedet og dør til sidst i milten uden at påføre kvinden eller fostret skader.

Ali Salanti vurderer, at går alt efter planen, vil vaccinen kunne medvirke til at redde millioner af menneskeliv selvom der dog stadig er lang vej endnu, før den kommer på markedet.

"Vi skal igennem en lang række meget intensive tests. Kvinderne skal vaccineres, før de bliver gravide. De skal så følges i en periode og dernæst skal deres børn følges. Vi håber at kunne vise, at vaccinen har en effekt inden for en 10-årig periode ", siger Ali Salanti, der startede arbejdet med vaccinen i 2002.

Det er første gang, at et universitet i Danmark har lavet og produceret en vaccine, og det har kun kunne ladet sig gøre på grund af et meget tæt samarbejde med danske bioteknologiske virksomheder.

”Udviklingsprojektet er et skoleeksempel på hvordan offentlig-privat samarbejde kan skabe værdi for både mennesker i nød og for danske virksomheder”, fortæller Ali Salanti.

Arbejdet med at udvikle vaccinen er sket i et tæt samarbejde med danske virksomheder ExpreS2ion Biotechnologies og CMC Biologics, ligesom projektet har fået stor støtte fra European Vaccine Initiative, DANIDA, EU, samt Innovationsfonden.

”Der er åbnet en dør til at bekæmpe en af verdens frygtede infektionssygdomme for gravide kvinder. Hvis alt falder positivt ud, får det en skelsættende betydning for mange mennesker, så der ligger en spændende tid forude”, siger direktør Peter Høngaard Andersen fra Innovationsfonden, der har ydet 15 millioner kroner til projektet over fire år.

Professor Ali Salanti