EliteForsk-pris til professor Niels Mailand – Københavns Universitet

26. februar 2015

EliteForsk-pris til professor Niels Mailand

Pris

Professor i cellebiologi modtager den prestigefyldte EliteForsk-pris for sit arbejde med at kortlægge cellernes beskyttelse af DNA.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet stod i forreste række, da uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) i dag uddelte EliteForsk-priserne på Glyptoteket i København.

To forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet modtager nemlig i dag prestigefyldt hæder og midler til at fortsætte kampen for at finde viden, der kan være med til skabe blidere og bedre kræftbehandlingsformer og modgift mod slangebid.

Professor i molekylær cellebiologi Niels Mailand er en af fem modtagere af EliteForsk-priserne, der er på 1,2 millioner kroner og gives til fremragende forskere under 45 år af international særklasse.

41-årige Niels Mailand arbejder blandt andet med at forstå, hvordan menneskets celler beskytter og reparerer DNA. Den viden kan på sigt føre til en mere skånsom behandlingsform mod eksempelvis kræft.

"Glad og beæret"

"Jeg er virkelig glad og beæret. Det føles som et stort skulderklap til mit arbejde. Og når jeg siger "mit arbejde", mener jeg i virkeligheden det arbejde, som jeg har udført sammen med alle mine dygtige nuværende og tidligere medarbejdere og kolleger. Forskning er en holdindsats, hvor det handler om at få forskellige mennesker, kompetencer og ekspertiser til at spille sammen, og det her ville slet ikke kunne lade sig gøre, hvis ikke jeg var omgivet af dygtige kollegaer", siger Niels Mailand.

Samtidig modtager 27-årige Andreas Houstgaard Laursen, der er civilingeniør og ph.d.-studerende på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet et rejsestipendium på 200.000 kroner til at fortsætte sin jagt på at lave en bivirkningsfri modgift mod bid fra giftige slanger.

Sofie Carsten Nielsen ser frem til at følge EliteForsk-prismodtagernes fremtidige virke:
- EliteForsk-priserne er ikke kun en anerkendelse af landet dygtigste forskere, det er også en investering i fremtiden. Det er forskning, der skal gøre os klogere på verden og være med til at give svaret på nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Fra behandling af livstruende sygdomme og bedre indsigt i vores kulturarv til nye bæredygtig energiformer, siger Sofie Carsten Nielsen.

Du kan se en film om Niels Mailand her og høre et interview med ham i DR P1 Morgen her

Professor Niels Mailand