Novozymes-prisen går til en fransk pioner – Københavns Universitet

18. marts 2015

Novozymes-prisen går til en fransk pioner

Pris

Den nyudnævnte adjungerede professor Bernard Henissat, leder af Glycogenomics-teamet på AFMB-laboratoriet (Architecture et Fonction des Macromolécules de Biologiques, Marseilles, Frankrig), modtager den første Novozymes Pris tirsdag den 17. Marts 2015 ved en ceremoni, hvor prisvinderen introducerer sin forskning. Derudover, som en fejring af prisen, har Professor Henrissat og Fondet arrangeret et symposium inden for prismodtagerens eget forskningsfelt.

Henrissat er en på verdensplan anerkendt ekspert i kulhydrat-aktive enzymer og grundlægger af den bredt anvendte CAZy-database (www.cazy.org). Bernard Henrissat er medlem af det videnskabelig råd på Copenhagen Center for Clycomics, Københavns Universitet, og han arbejder tæt sammen med både de akademiske og erhvervsmæssige forskningsmiljøer i Danmark.

- Vi ønsker Bernard tillykke med hans resultater og med en af Danmarks største priser, siger Ulla Wewer, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Pionerarbejde

Bernard Herinssat modtager denne pris for sit pionerarbejde inden for beskrivelsen og systematiseringen af enzymer. Undervejs i sit innovative arbejde har Henrissat skabt den unikke database for vigtige enzymer, der bl.a. kan benyttes til at forbedre biotekniske processer såsom produktionen af biobrændsel og til at bekæmpe sygdomme. Databasen er tilgængelig for videnskaben og erhvervslivet, og den store mængde data alene gør databasen til en veritabel guldmine for både forskere og virksomheder på verdensplan.

- Databasens klassifikation af enzymer hjælper os med at analysere mikrobielle genomer. Det muliggør opdagelsen af potentielt interessante enzymer der fx kan effektivisere produktionen af biobrændsel. Databasen kan også hjælpe med at lokalisere de enzymer, der er vigtigst i menneskets tarmflora og derved forhåbentlig hjælpe os med at forstå og forebygge den fedmeepidemi, der lige nu breder sig i visse dele af verden, udtaler Bernard Henrissat.

- Jeg er meget beæret og taknemmelig over at blive tildelt så stor en pris. Den gør det muligt at fortsætte min intensive forskning, og jeg har mange gode idéer til, hvordan pengene skal bruges, tilføjer han.

Professor Henrik Clausen
Mobil: (+45) 20 14 55 37