Kræftceller får hjælp af hudens bakterier til at vokse – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Kræftceller får hjælp

06. januar 2016

Kræftceller får hjælp af hudens bakterier til at vokse

KRÆFT

Vi har millioner af bakterier på vores hud, og de fleste hjælper med at holde os sunde og raske. Men for patienter med lymfekræft kan billedet se anderledes ud. Ny forskning fra Københavns Universitet viser nemlig, at giftstoffer fra hudens stafylokok-bakterier hjælper kræftceller til at få kontrol over raske celler. Forskningen er støttet med 3 mio. kr. fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer indsamling.

Patienter med lymfekræft i huden får oftere bakterieinfektioner end raske mennesker. Det skyldes, at deres hud er mere skrøbelig på grund af sygdommen og infektionerne bliver hyppigere, efterhånden som sygdommen skrider frem. Men nu viser ny forskning fra Københavns Universitet at kræftcellerne ligefrem kan have gavn af infektionerne. Giftstoffer fra nogle bakterier af typen stafylokok får nemlig raske celler til at danne stoffer, som fremmer kræftcellernes vækst.

– Vi har fået et vigtigt kig ind i de processer, der gør kræftcellerne aktive og får dem til at vokse. De hyppige bakterieinfektioner hos patienterne er måske ikke blot en bivirkning af sygdommen – tværtimod, ”hjælper” bakteriernes giftstoffer faktisk kræftcellerne. Vores næste skridt er nu at undersøge om vi ved at bekæmpe infektionen kan dæmpe kræftcellerne og bremse sygdommen, siger professor Niels Ødum fra Københavns Universitet. Sammen med ph.d. studerende Andreas Willerslev-Olsen står han bag de nye resultater, som netop er offentliggjort i verdens førende tidsskrift inden for hæmatologi Blood.

Kamp mellem kræftceller og immunforsvaret
Den hyppigste form for lymfekræft i huden opstår, fordi særlige immunceller – CD4 T-lymfocytter – er blevet til kræftceller. De opfører sig unormalt og begynder at snylte på resten af immunsystemet. Ud over at udnytte raske celler til at arbejde for sig, ødelægger kræftcellerne langsomt immunforsvaret i huden. De nye fund viser, at bakteriernes giftstoffer hos nogle patienter får kræftcellerne til at udsende signaler, der hæmmer og ændrer immunforsvaret, som ellers ville bekæmpe kræften. Det man troede var et overaktivt immunforsvar, kan hos nogen derfor vise sig at være en ondartet betændelse fremkaldt af bakterier, som forværrer sygdommen.

Lymfekræft i huden er en sjælden kræftsygdom, der hvert år rammer cirka 50 danskere. Sygdommen kan nemt forveksles med eksem eller andre godartede hudlidelser og der kan derfor gå mange år før den bliver diagnosticeret. Hos mange holder sygdommen sig i ro i mange år, mens den hos nogle pludselig bryder ud og bliver til en aggressiv og livstruende kræftsygdom.

Forskerne ved endnu ikke, hvordan lymfekræft i huden opstår, og hvorfor sygdommen udvikler sig meget aggressivt hos nogle patienter. Der er en stadig kamp mellem kræftcellerne, som vil vokse, og immunforsvaret, som forsøger at holde kræften nede ved at hæmme og dræbe kræftcellerne.

Forskerne på Københavns Universitet og Skejby Hospital fortsætter nu deres arbejde i, hvordan bakterier kan ændre balancen mellem immunforsvaret og kræften. På længere sigt er målet at forstå, hvordan bakterier og deres giftstoffer kan forværre kræft – viden, der kan bruges til at udvikle nye målrettede behandlinger. Da det kun er nogen bakterier, som laver giftstoffer, er et vigtigt mål også udvikle viden og metoder til at finde netop de patienter, som kan have gavn af antibiotisk behandling.

kontakt:
professor Niels Ødum