Lundbeckfonden uddeler Talentpris til lovende medicinstuderende – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Lundbeckfonden

10. november 2015

Lundbeckfonden uddeler Talentpris til lovende medicinstuderende

Lundbeckfonden

En af Lundbeckfondens Talentpriser for 2015 går til den 27-årige lægestuderende Christian Ovesen fra Københavns Universitet. Prisen er en personlig hæderspris på 100.000 kroner, der gives til særligt lovende forskere under 30 år.

Lundbeckfonden tildeler Talentprisen til Christian Ovesen for hans åbenlyse talent og store engagement i forskningen, som han demonstrerer allerede nu, inden han har færdiggjort sin lægeuddannelse.

”Christian er et oplagt stortalent. Han er dedikeret i sit arbejde og har lavet nogle virkeligt udfordrende projekter, både forskningsmæssigt og personligt. Han arbejder hele tiden på at blive bedre og selvom han ikke er færdig med studiet endnu, har han allerede en stor videnskabelig produktion. Christian er på alle måder et stjerneskud og anerkendelsen fra Lundbeckfondens Talentpris vil medvirke til at fremme hans fortsatte arbejde,” siger overlæge og professor i neurologi Hanne Christensen fra Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og Bispebjerg Hospital, der er vejleder for Christian Ovesen og har været med til at indstille ham til Talentprisen.

Christian Ovesen fokuserer sin forskning på akut behandling af hjerneblødninger. 30 procent af patienterne oplever, at blødningen starter igen, efter de er blevet indlagt med en hjerneblødning. Christian Ovesen har fundet ud af, at disse reblødninger sker indenfor de første otte timer efter de første symptomer er opstået, og han har deltaget i udviklingen af en metode til at forudsige, hvilke patienter der især har risiko for at få en reblødning.

På baggrund af den viden skal han efter sin embedseksamen i gang med et behandlingsforsøg. Her skal han afklare, om man ved hjælp af lægemidlet tranexamsyre, der er kendt for at øge blodets evne til at størkne, kan begrænse forekomsten af reblødninger hos patienterne – og dermed hjerneblødningens endelige størrelse. Det er håbet, at dette vil forbedre prognosen for patienterne markant, da de skader, der sker på hjernen under en hjerneblødning vil være mindre, når blødningen er mindre.

Den unge forsker har haft taget orlov fra studiet for at tage et forskningsår og er i det hele taget dybt engageret i forskning. Han udtaler selv at han ”læser medicin i sin fritid”. Dette er en del af årsagen til, at han allerede har udviklet professionelle forskningskompetencer og publiceret hele 14 videnskabelige artikler i internationalt anerkendte tidsskrifter.

Ud over sit direkte engagement i forskning, har Christian Ovesen også tjent som formand for Panums Ungdomsforskerforening (PUFF). Her har han arbejdet for at øge de studerendes kendskab til forskning, motivere andre til at prøve kræfter med forskning, og ikke mindst øge kvalifikationerne for studenterforskerne.

“Det er en fantastisk ære at modtage Talentprisen. Det er en stor drivkraft for mig, at der er nogen, der påskønner mit arbejde på den måde. Det giver en masse ekstra energi, som jeg vil bruge i min forskning,” siger Christian Ovesen, der er meget ydmyg over at modtage prisen.

Om Lundbeckfondens Talentpris
Lundbeckfondens Talentpris til 3-5 forskere under 30 år, som har præsteret særlig lovende forskning inden for sundhedsvidenskab, er en personlig hæderspris på 100.000 kroner, som uddeles hvert år.

Prisen kan ikke søges, men uddeles på basis af begrundede indstillinger fra ledende forskere ved de danske universiteter og andre forskningsinstitutioner, som indsendes til fonden.

Regitze Reeh, kommunikationschef, Lundbeckfonden, tlf: 3054 6608, e-mail: rr@lundbeckfonden.com
Christian Ovesen, Medicinstuderende, KU, tlf: 2465 7114, e-mail: covesen@gmail.com