Målrettet kræftbehandling i stor vækst – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Kræftbehandling

29. oktober 2015

Målrettet kræftbehandling i stor vækst

Kræftbehandling

Fase 1-enheden på Rigshospitalet deltager i flere afprøvninger af eksperimentel kræftbehandling end nogensinde før. I år deltager enheden i 20 projekter – dobbelt så mange som forrige år. Professor fra Institut for Klinisk Medicin leder enheden.

Når internationale medicinalselskaber skal have foretaget de første forsøg med ny kræftmedicin på mennesker, kigger de i stigende grad mod Danmark. Her har Fase 1 enheden i Onkologisk Klinik i løbet af de seneste år opbygget et stærkt tilbud, der matcher det enkelte lægemiddel med netop de kræftpatienter, det er rettet imod.

- Vi tilbyder en gen-sekventering af alle vores patienter, som kortlægger deres gener. Mange af de nye lægemidler er målrettet helt bestemte genmutationer. Med vores kortlægning kan vi matche det enkelte lægemiddel med de rette patienter, fortæller overlæge Ulrik Lassen, professor ved Institut for Klinisk Medicin , der leder fase 1 enheden.

Kun tre enheder i Europa tilbyder komplet gen-sekventering af patienter i forbindelse med afprøvning af ny medicin. Fase 1 forsøg er de allerførste forsøg på mennesker med nye lægemidler. Målet er at finde den rette dosis af lægemidlet, kortlægge bivirkninger og lære om midlet, før det kan testes på flere patienter.

Samarbejde bag markant vækst
De seneste år har flere og flere medicinalselskaber kontaktet enheden for at få testet nye lægemidler. I år er der forsøg med cirka 20 forskellige midler, mod cirka 10 for to år siden. Forklaringen på den store fremgang handler om samarbejde, forklarer Ulrik Lassen:

- Vi har fået et stærkere netværk på tværs af de fem store kræftafdelinger i Danmark, så de kender os og ved, hvornår de kan henvise patienter. Vi mødes regelmæssigt, og det giver øget opmærksomhed. Sidste år fik vi henvist omkring 200 patienter, i år regner vi med at nå op på 300, siger han.

Samarbejdet støttes via det offentligt-private partnerskab ”National Experimental Therapy Partnership”, (NEXT), som består af både offentlige organisationer, heriblandt SUND og tre andre sundhedsvidenskabelige fakulteter samt indtil videre fem lægemiddelvirksomheder
Samtidig oplever enheden en positiv spiral i samarbejdet med medicinalselskaberne.

- Vores samarbejdspartnere vil gerne fortsætte samarbejdet med os, og de fortæller andre at de har gode erfaringer med deres projekter hos os. Danmark er blandt de hurtigste i Europa til at behandle ansøgninger om forsøg. Samtidig leverer vi pålidelige data til tiden og overholder vores aftaler, siger Ulrik Lassen.

Bedre tilbud til patienter
Det stigende fokus på målrettet og personlig medicin kan være en stor fordel for den enkelte patient.
- Vores patienter har som regel allerede været igennem et langt forløb, før de kommer til os. Tidligere tilbød vi eksperimentel behandling uden at vide, hvem den ville virke på. Nu er der en større chance for at matche den enkelte patient med en behandling, der passer til vedkommende, fortæller Ulrik Lassen.

Kræftens Bekæmpelse: Trygt tilbud til patienter

- Vi har mange patienter, der efterspørger forsøgsprojekter. De spørger ofte, om der er nye tilbud i udlandet, de kan prøve. Så svarer vi ja, og forklarer at de tilbud også findes herhjemme, både som etablerede behandlinger og som forsøg. For os er det vigtigt, at den eksperimentelle behandling kan foregå i fase 1 enheden, hvor der er store sikkerhedsforanstaltninger og kompetente folk. Det er væsentligt at den funktion er i landet, og vi fraråder ofte folk at tage til udlandet.
Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør

NEXT-formand: Vigtig rollemodel for forskning til Danmark
- Vores mål med NEXT er at tiltrække tidlig forskning til Danmark og skabe vækst og arbejdspladser, styrke klinisk forskning og bringe ny medicin tidligt til danske patienter. Her er fase 1 enheden en rollemodel, der har kæmpe betydning for den succes, vi oplever. Tilbuddet om gensekventering gør enheden meget attraktiv. Udvikling af personlig medicin tidligt i studierne gør det hurtigere og mere effektivt at udvikle ny medicin, og her er kræftområdet langt fremme. De seneste års udvikling i enheden er meget imponerende.
Thomas Kongstad Petersen, formanden for styregruppen for NEXT og executive director, Skin Research, LEO Pharma.

NEXT – National Experimental Therapy Partnership er et offentligt-privat partnerskab inden for klinisk forskning, bestående af seks offentlige institutioner  - herunder SUND – og fem lægemiddelproducerende virksomheder. Partnerskabet blev startet 1. november 2014 som et Inno+ partnerskab, hvor Innovationsfonden investerer 50 mio. kr. i partnerskabet over en femårig periode og partnerne bidrager med 74 mio. kr. NEXT vil gøre Danmark til et foretrukket land for lægemiddelindustrien at foretage de helt tidlige afprøvninger af nye lægemidler i patienter (med fokus på Proof of concept-forsøg). NEXT vil opnå dette ved at sikre national rekruttering af patienter til hurtig påbegyndelse og gennemførsel af forsøg og ved at udvikle et personalized medicine-perspektiv som konkurrenceparameter. Se mere