Ny fedmebehandling modvirker knogletab under vægttab – Københavns Universitet

08. juni 2015

Ny fedmebehandling modvirker knogletab under vægttab

Knogletab

Behandling af fedme med tarmhormonet GLP-1 modvirker tabet i knoglemasse, som ellers er hyppig bivirkning ved større vægttab, viser et nyt studie fra Københavns Universitet, Hvidovre og Glostrup Hospital. Resultaterne kan få stor betydning for fremtidens fedmebehandling, vurderer forskerne bag studiet.

Personer, som oplever et hurtigt vægttab, oplever også et tab i knoglemasse og øget risiko for brud på knoglerne. Ny forskning viser, at fedmebehandling med hormonet GLP-1 modvirker tab i knoglemasse og samtidig har en række positive effekter på knoglenydannelse og blodsukker.

"GLP-1 analoger som liraglutid er i dag udbredte i behandlingen af type 2 diabetes og har vist sig ikke at øge risikoen for knoglebrud modsat andre diabetespræparater. Liraglutid er netop blevet godkendt til fedmebehandling fordi det hæmmer appetitten, men effekten på knogler hos overvægtige patienter, der ikke lider af type 2 diabetes, har indtil nu været ukendt" siger læge og ph.d. studerende Eva Winning Jepsen, Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.

Undersøgelsen omfatter 37 kvinder, der oplevede et stort vægttab på 12 kg ved lavkaloriediæt. Herefter blev de delt i to grupper, en der fik GLP-1 analogen liraglutid, og en kontrolgruppe. Kvinderne blev gennem et år vejledt ved jævnlige diætistbesøg for at holde vægttabet, hvis de tog på i vægt kunne de erstatte op til to måltider med lavkaloriepulver måltid. Efter et år havde begge grupper holdt deres vægttab. Kontrol gruppen havde holdt vægten ved at erstatte et måltid om dagen med lav kaloriediæt. Det viste sig, at gruppen der fik liraglutid ikke havde mistet knoglemasse og havde forhøjede knogledannelsesmarkører i blodet i modsætning til kontrolgruppen som mistede knoglemasse.

"Kvinder i overgangsalderen har øget risiko for knogleskørhed og brud på knoglerne. Hvis man forsøger at tabe sig og derfor mister endnu mere knoglemasse, er man ekstra udsat. Studiet viser, at overvægtige kvinder nu kan tabe sig med liraglutid uden øget risiko for at miste knoglemasse. Samtidig opnår de en række andre positive effekter på sukkerstofskiftet som ikke opstår ved diætinduceret vægttab alene ," siger leder af studiet, ph.d. Signe Sørensen Torekov, Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.

Stor betydning for fremtidens fedmebehandling
Tarmhormoners betydning for knogle op-og nedbrydningen har længe været i fokus. Med dette studie åbnes der nu op for at udnytte tarmhormonernes gunstige effekt på knogler.

"Overvægt er en beskyttende faktor for knogleskørhed og knoglebrud men øger risikoen for andre sygdomme som fx hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Ved behandling med liraglutid ligner det, at man kan tabe sig og beholde den gunstige effekt på knoglerne, samtidig med at man reducerer risikoen for hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Det kan få stor betydning for, hvordan vi i fremtiden tænker fedmebehandling, " siger Signe Sørensen Torekov.

Studiet er netop publiceret i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism og blev i lørdags præsenteret ved den store internationale konference "American Diabetes Association" (ADA) i Boston.

Forskningsleder Signe Sørensen Torekov
Mail: torekov@sund.ku.dk