Ny forskning: Kaffe hænger ikke sammen med livsstilssygdomme – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Livsstilsygdomme

09. juli 2015

Ny forskning: Kaffe hænger ikke sammen med livsstilssygdomme

Livsstilssygdomme

Danske forskere har som de første i verden brugt vores gener til at undersøge kaffes indflydelse på vores krop. Det nye studie viser, at kaffe hverken øger eller sænker risikoen for livsstilssygdomme.

Ny forskning fra Københavns Universitet og Herlev og Gentofte Hospital viser, at kaffe hverken øger eller sænker risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som fedme og diabetes. Forskerne har brugt arveanlæg som undersøgelsesmetode, da vores gener spiller en rolle i, hvor meget kaffe vi drikker i løbet af en dag. Undersøgelsen er netop publiceret i det velanskrevne tidsskrift International Journal of Epidemiology og er baseret på DNA og information om kaffedrikning og livsstilssygdomme for 93.000 danskere fra Herlev-Østerbroundersøgelsen.

”Som de første i verden har vi undersøgt sammenhængen med gener forbundet med et livslangt højt kaffeforbrug. Disse gener er helt uafhængige af andre livsstilsfaktorer, og vi kan derfor konkludere, at kaffeindtag i sig selv ikke betyder noget for livsstilssygdomme”, siger medicinstuderende Ask Tybjærg Nordestgaard fra Klinisk biokemisk afdeling ved Herlev og Gentofte hospital.

Gener afgør vores kaffetørst
Forskerne har udarbejdet en unik undersøgelse, hvor de har undersøgt en række gener, som påvirker vores lyst til kaffe. Hvis du har de særlige kaffegener, kan det betyde, at du drikker mere kaffe end de personer, der ikke har kaffegenerne. På den måde kan forskerne se, hvorvidt et højere kaffeforbrug medfører større eller mindre risiko for at udvikle livsstilssygdomme.

”Vi kan nu se, at kaffegenerne overraskende nok ikke er forbundet med risiko for type 2 diabetes eller fedme. Dette tyder på, at kaffedrikning hverken forårsager eller beskytter mod disse livsstilssygdomme, siger Børge Nordestgaard, klinisk professor ved det Sundhedsvidenskabelige fakultet, Københavns Universitet og overlæge på Klinisk biokemisk afdeling på Herlev og Gentofte hospital.

Professor, overlæge, dr. med. Børge Grønne Nordestgaard
E-mail: boerge.nordestgaard@regionh.dk