Ny indsigt i hvordan stamceller skaber deres identitet – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Ny indsigt identitet

05. maj 2015

Ny indsigt i hvordan stamceller skaber deres identitet

Stem cells

Forskere på Københavns Universitet har identificeret en mekanisme, der forklarer, hvordan visse stamceller vælger at blive til en bestemt slags celle: Cellerne sammenkobler særlige proteinsæt på specifikke positioner langs DNA-strengen. Når disse særlige proteingrupper forenes, bliver det muligt at tage andre specifikke gengrupper i brug, og herved får cellerne en ny identitet.

Forskere har nu identificeret en sådan sammenkobling, hvorfra cellerne udvikles til organer såsom en lever og en bugspytkirtel. Denne seneste forskning kan muligvis medvirke til en bedre forståelse af, hvordan man kan fremstille insulinproducerende celler i laboratoriet, som kan benyttes i behandlingen af type 1 diabetes.

Forskningen er lige blevet offentligt gjort i Cell Stem Cell.

Nøjagtighed – at vælge kombinationerne

Forskerne, der arbejder under ledelse af Henrik Semb fra DanStem CenterKøbenhavns Universitet, har beskrevet, hvordan tilegnelsen af en ny identitet opnås. Cellerne responderer på informationer fra omgivelserne, og derved aktiveres særlige proteinkombinationer på specifikke steder langs DNA-strengen, og dette starter en genetisk programmering.

”Vi tilføjede en særlig kemisk substans til vækstmediet, for at fremme genereringen af nye celletyper. Den information, der overføres via denne sammenkobling, kan kun dechifreres af et lille antal proteiner. Dernæst kiggede vi på hele cellens DNA, for at lokalisere de positioner, hvor proteinerne blev aktiveret af denne sammenkobling. Vi gentog eksperimentet med forskellige sammenkoblinger, for at få en idé om, hvor specifikke responserne var, og for at kunne kategorisere de gener, som cellerne besluttede sig for at benytte, når de blev målrettet mod forskellige skæbner," fortæller adjunkt Karen Schachter.

At finde den rette identitet

Forskningen inden for humane pluripotente stamceller har koncentreret sig om at finde den korrekte kombination af lægemidler eller kemiske sammenkoblinger, der kan få cellerne til at udvikle sig i specifikke retninger i en petriskål.

”Men der er en mangel på forståelse for, hvordan disse sammenkoblinger aktiverer de gener, der giver cellerne deres unikke identitet, hvilket har gjort det svært at reproducere de metoder, der benyttes i forskellige laboratorier. Til sammenligning: Hvis man bruger en færdigmiks til at bage en kage, så får man problemer, hvis man løber tør for en specifik ingrediens, hvis funktion man ikke ved, hvordan man udskifter. Det er vores overbevisning, at undersøgelsen tilvejebringer brugbar viden, som kan hjælpe os til at forstå opskriften bedre, så vi kan skabe funktionelle celler under mere kontrollerede omstændigheder," tilføjer post doc Nina Funa.

Inden for stamcelleforskningen er der allerede en del fokus på, hvordan man skaber celler i laboratorier, som kan benyttes i behandlinger, så forskerne på DanStem vil gerne understrege betydningen i at fortsætte denne meget vigtige grundforskning.

”Vores ultimative mål er at forstå, hvordan stamcellerne vælger, hvilket også vil hjælpe os til at forbedre kvaliteten af det arbejde, der gør det muligt at bruge stamceller i behandling," konkluderer Funa.

Adjunkt Karen Schachter
Mobil: 35 33 51 53