Ny professor skal forske i optimering af fertilitetsbehandling – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Fertilitetsbehandling

26. november 2015

Ny professor skal forske i optimering af fertilitetsbehandling

Fertilitetsbehandling

Søren Ziebe er fra 1. november 2015 udnævnt som professor i klinisk embryologi inden for området gynækologi og obstetrik ved Institut for Klinisk Medicin.

Søren Ziebes forskningsområde er den kliniske embryologi og omhandler den tidlige udvikling af det befrugtede æg. Når et æg og en sædcelle er smeltet sammen og befrugtningen er sket, taler man om et embryon.

Professor Søren Ziebe skal netop forske i den tidlige udvikling af embryoner for bl.a. bedre at kunne vurdere kvaliteten og dermed hvor sandsynligt det er, at et æg faktisk kan blive til et barn, samt for at optimere den måde vi dyrker og håndterer både æg og sædceller i laboratoriet.

Nogle af de essentielle spørgsmål, som Søren Ziebes forskning tager udgangspunkt i, er, nye måder at vurdere sædceller og ægkvalitet på.

”Vi skal i kommende forskningsprojekter i klinikken bl.a. kigge nærmere på, hvilke molekyler og proteiner i overfladen på æg og sædceller, der er afgørende for, at æg og sædceller faktisk smelter sammen”, fortæller Søren Ziebe.

”Vi håber, at de kommende projekter vil gøre os i stand til at blive endnu bedre til at forudsige, sandsynligheden for, at der sker en befrugtning”, forklarer Søren Ziebe. Andre forskningsprojekter skal undersøge om ægget producerer proteiner der kan måles i det dyrkningsmedie hvor det har opholdt sig, og som kan fortælle noget om æggets levedygtighed.

Professor Søren Ziebe og Fertilitetsklinikken indgår sammen med Klinik for Vækst og Reproduktion og Reproduktionsbiologisk Laboratorium i Juliane Marie Centret i ReproUnion-projektet, hvor klinikker og laboratorier fra begge sider af Øresund samarbejder om forskning, uddannelse og oplysning inden for reproduktionsområdet. ReproUnion er bl.a. finansieret af EU, Region Hovedstaden, Region Skåne, Regions Sjælland samt de involverede hospitaler og u​niversiteter.

På Rigshospitalet starter der 1. december en række forskningsprojekter der bl.a. betyder, at der skal ansættes 9 ph.d.-studerende eller post-dok forskere.

Professor Søren Ziebe er uddannet cand. scient i biologi, dr. med og klinikchef for Fertilitetsklinikken i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet. Han er tiltrådt som professor 1. november 2015.

Søren Ziebe, mail: soeren.ziebe@regionh.dk​