Nyt ambitiøst biomedicinsk forskningsprogram på Københavns Universitet – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > biomedical research

28. august 2015

Nyt ambitiøst biomedicinsk forskningsprogram på Københavns Universitet

FUNDING

Novo Nordisk Fonden har bevilliget DKK 60 millioner til et helt nyt og ambitiøst forskningsprogram i proteomics på Novo Nordisk Fondens Center for Proteinforskning på Købehavns Universitet. I spidsen for dette forskningsprogram står professor og forskningsdirektør Matthias Mann, international ekspert i proteomics. Matthias Mann er forfatter og medforfatter til mere end 500 udgivelser, og med flere end 100.000 henvisninger er han en af de mest citerede forskere på verdensplan.

”Vi betragter det som en ære, at Københavns Universitet kan manifestere sig selv i den internationale elite inden for proteinforskning med en ledende videnskabsmand af professor Matthias Mann’s kaliber i spidsen. Netop det at kunne omsætte grundforskning til patienternes fordel er en af vores vigtigste målsætninger, og vi er utroligt tilfredse med dette stærke initiativ, som vil hjælpe os til at indfri vores mål,” udtaler Ulla Wewer, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden skal Professor Mann ”etablere, udvikle og drive” et forskningsprogram, der fokuser på at brugen af massespektrometri til at lokalisere protein-biomarkører i blodet og derved forudsige og forebygge sygdomme som f.eks. type 2 diabetes, fedme og metabolisk syndrom.

Man anvender proteomics til at måle kroppens proteiner, men indtil videre har denne vigtige teknik primært været benyttet inden for grundforskningen. ”Dette nye forskningsprogram i proteomics, gør det muligt at udvikle metoder, hvorved vi kan bruge massespektrometri til hurtigt at måle hundredvis af proteiner blot ved hjælp af et lille prik i patientens fingerspids. De data, vi herved opnår, vil afsløre vigtig information om en persons sundheds- eller sygdomstilstand,” udtaler professor Mann.

Professor Mann har allerede medvirket til at placere Novo Nordisk Fondens Center for Proteinforskning (CPR) på det videnskabelige verdenskort. Hans forskning har ligget til grund for store tekniske fremskridt inden for proteomics, herunder brugen af massespektrometri på patienters væv og kropsvæsker.

Professor Matthias Mann lancerer det nye forskningsprogram i oktober og forudser, at man i fremtiden vil se en væsentlig udvidet brug af proteomics: ”Det vil med tiden ændre selve måden, vi diagnosticerer sygdomme på, og endnu vigtigere, medvirke til at vi kan undgå, at de overhovedet opstår”, tilføjer professor Mann.

”Professor Mann’s beslutning om at etablere forskningsprogrammet i proteomics på CPR giver vores center og derved også Danmark en historisk mulighed for at lancere og stille sig i spidsen for et af de mest lovende områder inden for biomedicinsk forskning. Jeg er ser meget positivt på dette ambitiøse initiativ”, siger Jiri Lukas, administrerende direktør på CPR.

Kontakt: Professor Matthias Mann matthias.mann@cpr.ku.dk