Nyt studie kortlægger spolorm fra ende til anden – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Nyt studie kortlægger ...

04. februar 2015

Nyt studie kortlægger spolorm fra ende til anden

KATALOGISERING

Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med internationale partnere kortlagt arvemassen i parasitten Toxocara canis, som smitter hunde og ræve. Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Spolorm er de mest hyppigt forekommende indvoldsorme hos hunde og katte. Toxocara canis bor i tyndtarmen hos hunde og ræve og er som voksne parasitter 5-15 cm lange. Når parasit æg indtages udklækkes de i tyndtarmen og parasit larven starter en bizar vandring rundt i kroppen, i starten typisk til leveren, videre til lungerne for igen at finde frem til tyndtarmen. Omkring 60 procent af den danske rævebestand inficeret med den udbredte parasit.

Et internationalt forskerteam har nu kortlagt arvemassen i den genstridige orm for bedre at kunne forstå parasittens biologi og til gavn for fremtidig behandling. Fra Danmark har lektor Peter Nejsum, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Københavns Universitet, spillet en vigtig rolle for det nye studie:

– Vi har kortlagt parasittens genetiske materiale med henblik på bedre lægemidler, der kan bekæmpe parasitten. Det handler først og fremmest om at finde ud af, hvilke gener der er aktive i ormens forskellige livsstadier. Og at blive klogere på de molekyler som spolormen producerer, for at vildlede immunsystemet, på sin rejse gennem kroppen, siger lektor Peter Nejsum.

Smitter også mennesker

En drægtig tæve der har spolormelarver indlejret i vævet kan videreføre dem til sine hvalpe via livmoderen, mens de endnu er fostre. Larverne bevæger sig ind i fostrenes lunger, hvor de hostes op og sluges efter fødslen – herved ender de i tarmsystemet, hvor ormeringen sluttes:

- Man behandler rutinemæssigt hundehvalpe for indvoldsorm, da parasitten gør sit yderste for at inficere afkommet. Fx kan tævens hvalpe også smittes gennem modermælken, siger Peter Nejsum.

Spolormen kan også smitte mennesker. 6-7 procent af danske børn har antistoffer, der viser, at de har været i nærkontakt med parasitten. Det samme tal for voksne er blot 1-2 procent. Tallene skyldes, at børn har mere kontakt med jord og fx leger i sandkasser, hvor ræve eller hunde har besørget:

– Ormen behøver ikke at være farlig for mennesker, men i visse tilfælde kan den vandre via kredsløbet i menneskekroppen og finde vej til fx hjernen eller øjet, hvor den kan skabe ravage, fortæller lektor Peter Nejsum.

Læs den videnskabelige artikel i Nature Communications.

Lektor Peter Nejsum