Øjenekspert bliver professor – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Øjenekspert bliver pro...

28. januar 2015

Øjenekspert bliver professor

Udnævnelse

En unik indsats inden for bl.a. forskning i stamcellebehandling af øjensygdomme har ført til at overlæge Morten la Cour, Øjenafdelingen på Rigshospitalet og Glostrup Hospital, nu er udnævnt til såkaldt lærestolsprofessor i kirurgisk oftalmologi ved Københavns Universitet.

Morten la Cour

Udviklingen af stamcellebaserede behandlinger er et lovende felt på bl.a. øjenområdet. En af de førende danske forskere er professor, overlæge Morten La Cour, der har arbejdet på at udvikle behandlingstilbud de seneste ti år sammen med bl.a. amerikanske forskere. Han er nu blevet tildelt et såkaldt ”lærestolsprofessorat”, hvor Københavns Universitet har bedt ham påtage sig netop denne stilling. Professoratet har særligt fokus på at udvikle stamcellehandling af kirurgiske øjensygdomme.

- Vores samarbejde med amerikanske forskere i stamcellebehandling af arvelige nethindesygdomme er nu ved at være klart til, at de første patienter kan modtage behandlingen, det bliver i første omgang i USA. Vi planlægger også forsøg, hvor vi vil bruge stamceller til at behandle synsnerveskader på danske patienter. Derudover er vi sammen med forskere fra Århus ved at starte en satsning på at forbedre kirurgi i hornhinden med stamcellebehandling, siger Morten la Cour.

Ud over forskning i stamcellebehandling har den nye lærestolsprofessor også en række andre forskningsresultater på sit CV inden for især kirurgi i nethindens centrum og grå stær kirurgi samt behandling af synstruende øjentilstande hos for tidligt fødte børn.

Den praktiske anvendelse af ny viden, ledelse og optimering af patientforløb er også områder, Morten la Cour har stor interesse for. Han har som leder været med til at skabe markant kortere ventelister for operationer af den gule plet i nethinden, bl.a. gennem brug af flere ambulante operationer og operationer i lokalbedøvelse.

Der er tiltrædelsesforelæsning for Morten la Cour 20. februar.

Morten la Cour