Professor Maiken Nedergaard hædres med Alzheimerspris – Københavns Universitet

02. oktober 2015

Professor Maiken Nedergaard hædres med Alzheimerspris

Alzheimer

Forskning skal være til gavn for patienterne, og vi skal være åbne over for nye metoder, som kan føre til en kur mod Alzheimers. Det mener professor Maiken Nedergaard, Center of Basic and Translational Neuroscience ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som netop har modtaget Alzheimer-forskningsfondens pris på 100.000 kroner for sin banebrydende forskning.

Efter 28 år i USA vender professor Maiken Nedergaard hjem til Danmark til en god nyhed. Hun har netop modtaget Alzheimer-forskningsfondens pris på 100.000 kroner for sin verdenskendte forskning.

”Jeg er meget glad for denne anerkendelse af flere årsager. Først og fremmest er prisen med til at hjælpe vores forskning på vej. Vi kan få et større indblik i, hvordan vi kan forebygge og helbrede Alzheimers til gavn for patienterne. For det andet er prisen en stor motivation, fordi den værdsætter min forskning og sætter streg under, at vi er nødt til at gå nye og utraditionelle veje, hvis vi skal rykke noget med forskningen”, siger Maiken Nedergaard.

Nye metoder skal undersøges og udvikles
Maiken Nedergaard har markeret sig inden for hjerneforskningen ved at vise, hvordan hjernen udrenser sig selv under vores søvn. Hendes forskning viser, at hjernen under uregelmæssig søvn ophober affaldsstoffer, som på sigt kan være skyld i demenssygdomme som Alzheimers.

”Donationen skal gå til at udvikle nye måder at undersøge, hvordan hjernen renser sig selv. Det er vigtigt, at vi får nøjagtige billedmetoder, så vi bedre kan diagnosticere patienter med risiko for at udvikle Alzheimers. På den måde kan vi bedre teste behandlingerne og se, om de virker. Hvis vi også kan finde et stof, der kan hjælpe på renselsen, er vi nået langt”, siger Maiken Nedergaard.

Forskningen skal turde gå nye veje
Sammen med sin mand professor Steve Goldman driver Maiken Nedergaard Center of Basic and Translationel Neuroscience. Centeret fokuserer på at udvikle nye tilgange til behandling af neurologiske sygdomme ud fra et cellebiologisk standpunkt.

”Forskningen skal ud og leve i virkeligheden. Det er vigtigt for mig, at vores viden er til gavn for samfundet. Vi skal hurtigt kunne omsætte vores forskningsresultater, så det er til gavn for patienterne, og vi har stor glæde af samarbejde med hospitaler og læger, som kan hjælpe med at teste behandlingsmetoderne. Hvis Danmark skal markere sig inden for Alzheimers forskningen, er det vigtigt, at vi tør tage utraditionelle metoder i brug, finde en niche og gå andre veje end den etablerede forskning på området, siger Maiken Nedergaard.

Prisen blev uddelt uddelt af Alzheimerforeningen og Alzheimer-forskningsfonden i anledning af den internationale Alzheimerdag den 21. september 2015.

Professor Maiken Nedergaard, mail: nedergaard@sund.ku.dk, tlf: +45 93 56 53 13