Udskillelsen af GLP-1 reduceres ved overvægt, præ-diabetes og type 2 diabetes – Københavns Universitet

sund.ku.dk > Nyheder > NYHEDER 2015 > Udskillelsen af GLP-1

26. februar 2015

Udskillelsen af GLP-1 reduceres ved overvægt, præ-diabetes og type 2 diabetes

Diabetes

Verdens mest omfattende studie af udskillelsen af tarmhormonet GLP-1 har afsløret, at udskillelsen er reduceret i overvægtige personer samt personer med præ-diabetes og nyligt diagnosticerede personer med type 2 diabetes. Studiet er gennemført i samarbejde mellem Steno Diabetes Center og Københavns Universitet

GLP-1 er et hormon, der regulerer kroppens glukosebalance ved at stimulere udskillelsen af insulin, og GLP-1 hæmmer endvidere appetitten.

- Det har vist sig, at GLP-1 er reduceret med op til 25 % hos personer med præ-diabetes og op til 20 % hos overvægtige personer sammenlignet med personer med normal kropsvægt. Dette indikerer, at reduktionen af GLP-1 ikke er en konsekvens af type 2 diabetes. Det lader til at reduktionen finder sted langt tidligere i sygdomsforløbet, og det kan muligvis disponere personer til type 2 diabetes, siger en af studiets ledende forskere, Kristine Færch, seniorforsker på Steno Diabetes Center i Gentofte.

- Det er et helt nyt resultat, siger studiets anden ledende forsker, Signe Sørensen Torekov, adjunkt ved Københavns Universitet. ”Og det overraskende er, at studiet desuden har påvist udtalte forskelle mellem mænd og kvinders udskillelse af GLP-1. Vi har observeret et forhøjet GLP-1-respons hos kvinder i forhold til mænd. Men når glukosetolerancen forværres, reduceres udskillelsen af GLP-1 i højre grad hos kvinder end hos mænd.

Fra venstre: Adjunkt Signe Sørensen Torekov, Københavns Universitet og seniorforsker Kristine Færch, Steno Diabetes Center.

Verdens mest omfattende studie

Tæt på 6.000 blodprøver fra de 1.500 personer, der deltog i det danske studie, ADDITION-PRO, er blevet analyseret af verdens førende GLP-1 laboratorium på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.

- Dette er uden tvivl verdens mest omfattende studie af udskillelsen af GLP-1, og det sætter et punktum i en lang debat om, hvorvidt en svækket udskillelse fremmer udviklingen af diabetes eller ej, forklarer videnskabsdirektør Professor Jens Juul Holst fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research og Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.

Klinisk betydning

De nye resultater kan have stor klinisk betydning.

- Det er et opmuntrende resultat, der indikerer, at tidlig intervention med GLP-1-analoger muligvis kan forsinke udviklingen af type 2 diabetes. Vi bør benytte resultaterne til at udvikle strategier til forebyggelse af type 2 diabetes, og jeg håber, at vi i fremtiden vil se resultater fra studier, der følger udskillelsen af GLP-1 over tid hos personer, der udvikler diabetes, siger Professor Marit Eika Jørgensen, Forskningsleder, Klinisk Epidemiologi på Steno Diabetes Center og overlæge i klinikken på Steno.

Læs den videnskabelige artikel i Diabetes.

Kristine Færch

Signe Sørensen Torekov