Vitamin D i høje doser mistænkes for at øge dødeligheden – Københavns Universitet

10. marts 2015

Vitamin D i høje doser mistænkes for at øge dødeligheden

SUNDHED

Niveauet af vitamin D i blodet bør hverken være for højt eller for lavt. Forskere fra Københavns Universitet påviser som de første i verden, at der også er en sammenhæng mellem hjerte-kar-død og højt vitamin D niveau

Mangel på vitamin D har længe haft et stort fokus, når det gælder folkesundheden. For lave niveauer kan være farligt for helbredet, har flere undersøgelser vist. Men nu viser ny forskning fra Københavns Universitet, for første gang, at også et for højt niveau af vitamin D niveau i blodet er sammenhængende med en øget risiko for at dø af eksempelvis et slagtilfælde eller en blodprop i hjertet.

Resultatet er netop offentliggjort i verdens førende endokrinologiske tidsskrift Journal of Endocrinology and Metabolism.

"Vi har undersøgt vitamin D-niveauet hos 247.574 danskere i forbindelse med et besøg hos egen læge, hvilket er verdens hidtidigt største grundlag for den her type undersøgelse. Vi har så analyseret deres dødelighed over en syvårig periode efter blodprøven, hvor 16.645 af patienterne er døde. Og vi har så været inde og kigge på sammenhængen mellem død og deres vitamin D niveau", fortæller klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin og overlæge på Glostrup Hospital, Peter Schwarz.

Stor betydning for kosttilskud

Konklusionen er klar: Undersøgelsen bekræfter, at der er en sammenhæng mellem dødelighed og for lavt vitamin D niveau, men altså som noget helt nyt også, at vitamin D niveauet også kan blive for højt.

"Har man et vitamin D tal på under 50 og over 100 nanomol per liter, så er der en øget sammenhæng med død. Vi har kigget på, hvad patienterne er døde af, og er tallet over 100, så synes risikoen for at dø af en blodprop i hjertet eller et slagtilfælde at være forhøjet. Så niveauet bør altså ikke være for lavt, men så sandelig heller ikke for højt. Det bedste niveau synes at ligge mellem 50 og 100 nanomol per liter og det bedste er cirka 70 ifølge vores undersøgelse", fastslår Peter Schwarz.

At det kan være sundhedsskadeligt at have for meget vitamin D i blodet er ikke påvist før, og det kan få stor betydning for den måde, vi spiser kosttilskud på.

"Det er et meget vigtigt resultat, fordi der er så et stort fokus på at tage vitamin D. Vi må bruge denne konklusion til at stille os spørgsmålet om vi bare skal spise vitaminer og kosttilskud, som vi spiser bolsjer. Man skal ikke bare tage mere, hvis man tror det bliver bedre. Den her slags vitaminer skal man koordinere indtaget af med sin læge", siger Peter Schwarz.

Læs den videnskabelige artikel i Journal of Endocrinology and Metabolism

Professor Peter Schwarz