27. januar 2017

Nyt skelsættende mikroskop på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Bevilling

Novo Nordisk Fonden har doneret 60 millioner kroner til et højt-avanceret kryo-elektronmikroskop på Københavns Universitet. Det nye udstyr vil hjælpe forskere med at opnå ny indsigt i proteiners struktur og kan med tiden bane vejen for nye lægemidler.

Højt-opløseligt billede af molekyler taget med Cryo-EM 
Lektor P. Mesa

Københavns Universitet har fået en bevilling på 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Bevillingen skal bruges til at etablere en kryo-elektronmikroskop facilitet, også kaldet Cryo-EM. Cryo-EM-mikroskopet får sin plads på core-faciliteten for Integrated Microscopy på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og skal forankres på Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

Cryo-EM anses for at være en revolution inden for strukturbiologi. Mikroskopet bruger elektronstråler, som kan fokuseres med linser, så man med stor tydelighed kan se biomolekylers strukturer. Den nye teknologi tillader forskere mere præcist at visualisere, hvordan cellernes essentielle maskineri opererer, og hvordan molekuler såsom proteiner, protein-DNA eller multiprotein-komplekser, der er involveret i sygdomme, kan angribes med lægemidler.

Som tillæg til mikroskopet vil bevillingen dække rekrutteringen af en ny forskningsleder til et forskningsprogram, der er drevet professor Guillermo Montoya. Guillermo Montoya er en af de førende forskere inden for analyse af proteinstrukturer, og donationen fra Novo Nordisk Fonden er en betydelig anerkendelse af hans arbejde.

”Jeg er meget begejstret over denne bevilling. Det nye udstyr og oprettelsen af en ny gruppe i vores program er et kvantespring for vores studier af vigtige proteiner og DNA-komplekser involveret i forskellige aspekter af genom-modifikation og genom-ustabilitet. Støtten er essentiel for, at vi fortsat kan være konkurrencedygtige på verdensklasse-niveau,” siger Guillermo Montoya.

Med bevillingen får Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet direkte adgang til state-of-the-art Cryo-EM faciliteten, og forskere fra Københavns Universitet kan fremover nyde godt af det avancerede udstyr og forskernes højt specialiserede viden om proteinstrukturer. Centret vil også stille sin ekspertise og støtte til rådighed for forskningsgrupper fra life science, biomedicin og bioteknologi uden for Københavns Universitet, både til akademikere og til industrien. 

Direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Jiri Lukas, ser frem til den nye opgradering af centrets faciliteter: ”Cryo-EM er en fantastisk tilføjelse til centrets teknologiske portefølje og helt på linje med centrets hovedmission, nemlig at generere opdagelser gennem banebrydende teknologi. Jeg vil gerne takke Guillermo Montoya for at udvikle det her projekt fra start til slut samt Novo Nordisk Fonden for deres visionære investering, som gør centret og dermed også Københavnsområdet til en hub for international proteinforskning.”

”Jeg er meget begejstret for fondens store donation til vores forsknings infrastruktur. Ved at etablere Cryo-EM faciliteten styrker vi vores allerede anerkendte position inden for proteinforskning. Jeg er sikker på, at mikroskopet vil hjælpe os til at nå nye milepæle på dette område,” siger Ulla Wewer, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Læs mere om Guillermo Montoya og hans forskning.


Kontaktinformation:
Professor Guillermo Montoya
Telefon: +45 51 32 45 81
E-mail: guillermo.montoya@cpr.ku.dk

Kommunikationskonsulent Lotte Skipper
Telefon: +45 51 29 80 41
E-mail: lotte.skipper@cpr.ku.dk